Τραχηλίτιδα Τραχηλίτιδα: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Τραχηλίτιδα: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Σάμερ Νικόλαος Αλ - Αχμάρ MD, MSc Γυναικολόγος - Μαιευτήρας
Σάμερ Νικόλαος Αλ - Αχμάρ MD, MSc
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας

Η τακτική επίσκεψη στο γυναικολόγο για την πραγματοποίηση των απαραίτητων γυναικολογικών εξετάσεων είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί βασικό παράγοντα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση διαφόρων γυναικολογικών παθήσεων. Μια από αυτές είναι και η τραχηλίτιδα, η οποία μπορεί να έχει διάφορες αιτίες.

Τι είναι η τραχηλίτιδα;

Η τραχηλίτιδα είναι μια φλεγμονή ή μόλυνση του τραχήλου της μήτρας, δηλαδή του κατώτερου σημείου της μήτρας που οδηγεί στον κόλπο. Μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες και τα συμπτώματά της να ποικίλουν από ήπια έως και σοβαρά, εάν υπάρξει εξάπλωσή της σε άλλα σημεία του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Για το λόγο αυτό, η έγκαιρη διάγνωσή της είναι εξαιρετικά σημαντική.

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τραχηλίτιδας έχουν συνήθως τα άτομα που έχουν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους, ακολουθούν "υψηλού κινδύνου" σεξουαλικές πρακτικές και διαθέτουν ιστορικό σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ). Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά από άλλες αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση τραχηλίτιδας, που δεν σχετίζονται με την σεξουαλική συμπεριφορά ενός ατόμου.

Η τραχηλίτιδα είναι μια πολύ συχνή γυναικολογική πάθηση, καθώς εκτιμάται πως περισσότερο από το 50% των ενήλικων γυναικών μπορεί να προσβληθεί κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Ποια είναι τα είδη της τραχηλίτιδας;

Η τραχηλίτιδα μπορεί να εμφανιστεί με 2 μορφές:

  • Οξεία τραχηλίτιδα: Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά, είναι σοβαρά και συνήθως οφείλονται σε κάποια λοίμωξη, όπως οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Αυτό το είδος τραχηλίτιδας είναι το πιο συχνό.
  • Χρόνια τραχηλίτιδα: Προκαλείται συνήθως από κάποιο ερεθισμό από χημικές ουσίες, συστηματική φλεγμονή, τραυματισμό στην περιοχή του τραχήλου της μήτρας ή έκθεση σε ακτινοβολία. Τα συμπτώματα διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα (μήνες ή περισσότερο).

Ποια είναι τα συμπτώματα της τραχηλίτιδας;

Η τραχηλίτιδα, τις περισσότερες φορές, δεν προκαλεί συμπτώματα, με αποτέλεσμα μια γυναίκα να ανακαλύπτει πως έχει τραχηλίτιδα ύστερα από μια γυναικολογική εξέταση ρουτίνας ή με το τεστ Παπ. Για το λόγο αυτό, οι τακτικές γυναικολογικές εξετάσεις είναι απαραίτητες για τη διάγνωση της τραχηλίτιδας.

Όταν υπάρχουν συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Ανώμαλη αιμορραγία από τον κόλπο μεταξύ των περιόδων (τραχηλίτιδα και περίοδος) ή μετά τη σεξουαλική επαφή
  • Ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις (κίτρινες, γκρι ή λευκό χρώμα με δυσάρεστη οσμή)
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Πόνος ή ερεθισμός στον κόλπο
  • Επώδυνη ούρηση
  • Φαγούρα στην περιοχή του κόλπου
  • Πυελικός ή κοιλιακός πόνος

Τα περισσότερα συμπτώματα της τραχηλίτιδας μοιάζουν με αυτά άλλων γυναικολογικών παθήσεων, με αποτέλεσμα να μην γίνετε άμεσα αντιληπτή. Όσες γυναίκες εμφανίζουν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα ή έχουν προσβληθεί στο παρελθόν από κάποιο σεξουαλικό νόσημα, συνιστάται να αναζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα.

Ποια είναι τα αίτια της τραχηλίτιδας;

Η τραχηλίτιδα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως:

1. Σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις

Η πιο συχνή αιτία της τραχηλίτιδας είναι οι βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής, όπως η λοίμωξη από τον ιό HPV, η γονόρροια, τα χλαμύδια, η τριχομονάδωση και ο έρπης των γεννητικών οργάνων.

2. Αλλεργική αντίδραση

Ορισμένες χημικές ουσίες, όπως αυτές που βρίσκονται σε προϊόντα καθαρισμού της ευαίσθητης περιοχής, στα προφυλακτικά και στα σπερματοκτόνα, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση σε μερικές γυναίκες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τραχηλίτιδα.

3. Ερεθισμός ή τραυματισμός

Ο τραυματισμός κόλπου ή o ερεθισμός λόγω της εισαγωγής κάποιου αντικειμένου, όπως το ενδομήτριο σπείραμα, το ταμπόν, το κύπελλο περιόδου και το κολπικό διάφραγμα στην πυελική περιοχή μπορεί να είναι ένας από τους λόγους ανάπτυξης τραχηλίτιδας.

4. Βακτηριακή κολπίτιδα

Η υπερανάπτυξη των βακτηρίων που υπάρχουν φυσιολογικά στην περιοχή του κόλπου μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση βακτηριακής κολπίτιδας, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε τραχηλίτιδα. Μερικά από τα παθογόνα βακτήρια που μπορεί να ευθύνονται για την τραχηλίτιδα είναι αυτά που ανήκουν στα γένη Staphylococcus και Streptococcus.

5. Ορμονικές διαταραχές

Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων ή τα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης μπορεί να αποτελέσουν αιτία εμφάνισης της τραχηλίτιδας, καθώς εμποδίζουν το σώμα να διατηρήσει υγιή τον ιστό του τραχήλου της μήτρας.

6. Καρκίνος ή ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο

Ο καρκίνος ή η ακτινοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να προκαλέσουν αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας, παρόμοιες με αυτές που συμβαίνουν στη τραχηλίτιδα.

Πώς γίνεται η διάγνωση της τραχηλίτιδας;

Η διάγνωση της τραχηλίτιδας γίνεται συνήθως μέσω μιας γυναικολογικής εξέτασης, κατά την οποία ο γυναικολόγος παρατηρεί προσεκτικά τα όργανα στην πυελική περιοχή, προσπαθώντας να εντοπίσει τυχόν συμπτώματα, όπως:

  • Ερυθρότητα στον τράχηλο της μήτρας
  • Πρήξιμο ή φλεγμονή στα τοιχώματα του κόλπου
  • Εκκρίσεις από τον τράχηλο της μήτρας
  • Αίμα στον κόλπο ή στον τράχηλο της μήτρας

Ο γυναικολόγος μπορεί επίσης να συλλέξει ένα μικρό δείγμα εκκρίσεων από τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας για καλλιέργεια. Η καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού μπορεί να αποκαλύψει εάν η τραχηλίτιδα οφείλεται σε κάποια λοίμωξη, όπως η βακτηριακή κολπίτιδα, η γονόρροια, τα χλαμύδια και η τριχομονάδωση.

Ο γυναικολόγος μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει ένα τεστ παπ για να μπορέσει να αναλύσει εργαστηριακά τα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας για τυχόν ανωμαλίες και να διαγνώσει τις λοιμώξεις από τον ιό HPV.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η διάγνωση της τραχηλίτιδας μπορεί να απαιτεί τη διενέργεια κολποσκόπησης και βιοψία από τον τράχηλο της μήτρας.

Ποια είναι η θεραπεία της τραχηλίτιδας;

Η τραχηλίτιδα που εμφανίζεται λόγω κάποιας αλλεργικής αντίδρασης ή ερεθισμού δεν απαιτεί κάποια συγκεκριμένη θεραπεία πέρα από την εξάλειψη και αποφυγή των ερεθιστικών παραγόντων που την προκαλούν.

Εάν η τραχηλίτιδα οφείλεται σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη, όπως η βακτηριακή κολπίτιδα, η γονόρροια και τα χλαμύδια, τότε η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως τη λήψη αντιβιοτικών για την αντιμετώπισή της και πρόληψη της εξάπλωσής της σε άλλα σημεία του αναπαραγωγικού συστήματος, όπως οι σάλπιγγες και η μήτρα.

Για τη θεραπεία της τραχηλίτιδας που προκαλείται από τον ιό του έρπητα των γεννητικών οργάνων συνήθως χορηγούνται αντιιϊκά φάρμακα για τη μείωση των συμπτωμάτων της τραχηλίτιδας, αλλά όχι για την εκρίζωση του ιου του έρπητα, καθώς αυτός αποτελεί χρόνια πάθηση.

Όταν η τραχηλίτιδα οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές όπως κατά την εμμηνόπαυση, ο γιατρός μπορεί να συστήσει την ορμονική θεραπεία.

Κατά τη διάρκεια όλων των μεθόδων θεραπείας συνήθως συνιστάται η αποχή από το σεξ, ενώ ο γυναικολόγος μπορεί επίσης να συστήσει ο σύντροφος της γυναίκας που παρουσιάζει τραχηλίτιδα να ακολουθήσει την ίδια θεραπεία (όταν πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη και σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις) για να μειωθούν οι πιθανότητες επαναμόλυνσης.

Τραχηλίτιδα και γονιμότητα

Εάν η τραχηλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, οι μικροοργανισμοί που την έχουν προκαλέσει (βακτήρια ή ιοί) μπορεί να εισέλθουν στη μήτρα και τις σάλπιγγες, προκαλώντας φλεγμονή σε αυτά. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται φλεγμονώδης νόσος της πυέλου και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας και περιτονίτιδα, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Απορίες που μπορεί να προκύψουν για την τραχηλίτιδα

Είναι η τραχηλίτιδα μεταδοτική;

Η τραχηλίτιδα μπορεί να προκληθεί από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, επομένως μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής. Για το λόγο αυτό, όταν μια γυναίκα έχει διαγνωστεί με τραχηλίτιδα θα πρέπει να απέχει από το σεξ για τουλάχιστον 7 ημέρες μετά τη λήψη της θεραπευτικής αγωγής.

Πόσος καιρός χρειάζεται για να θεραπευτεί πλήρως η τραχηλίτιδα;

Όταν η τραχηλίτιδα οφείλεται σε κάποιο μολυσματικό παράγοντα, συνήθως χρειάζονται έως και 2 εβδομάδες από την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής για την πλήρη εξαφάνιση των συμπτωμάτων και θεραπεία της.

Μπορεί η ενδομητρίωση να προκαλέσει τραχηλίτιδα;

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως η ενδομητρίωση μπορεί να σχετίζεται με την ανάπτυξη τραχηλίτιδας.

Η τραχηλίτιδα είναι μια φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας, η οποία επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, αλλά ο κυριότερος είναι οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Πολλές γυναίκες με τραχηλίτιδα μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή της είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα αναπαραγωγικά όργανα και να έχει σοβαρές επιπλοκές.

Σάμερ Νικόλαος Αλ - Αχμάρ MD, MSc Γυναικολόγος - Μαιευτήρας
O Σάμερ Νικόλαος Αλ - Αχμάρ είναι Γυναικολόγος - Μαιευτήρας με ιδιωτικό ιατρείο στους Αμπελόκηπους. Είναι απόφοιτος Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γένοβας της Ιταλίας και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Παθολογία της Κύησης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξάν