Άμβλωση Άμβλωση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Άμβλωση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Καρακαλπάκης Δευκαλίων MD, MSc, PhD, BSc, Biochem Γυναικολόγος - Μαιευτήρας
Καρακαλπάκης Δευκαλίων MD, MSc, PhD, BSc, Biochem
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας

Τι είναι η άμβλωση;

Έκτρωση ή Άμβλωση, ορίζεται η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης. Πρόκειται για διακοπή μιας, φυσιολογικής ενδομήτριας κύησης, ενός ή περισσοτέρων εμβρύων, που διενεργείται σε πρώιμη ηλικία κυήσεως (< 24 εβδομάδες) και οδηγεί σε αφαίρεση του εμβρύου από τη μήτρα, με συνέπεια τον θάνατο του κυήματος. Δεν είναι μέθοδος αντισύλληψης, εφόσον στην ουσία δεν αποτρέπει τη γονιμοποίηση, αλλά αντίθετα διακόπτει μια ήδη εγκατεστημένη και αναπτυσσόμενη κύηση.

Ο όρος Τεχνητή Διακοπή της Κύησης (ΤΔΚ) αντικατέστησε τους όρους "άμβλωση" και "έκτρωση", επειδή θεωρήθηκε ότι ενείχαν μεγαλύτερη κοινωνική απαξία, σε σχέση με την επιλογή του νομοθέτη. Πρόκειται μια προσωπική και σύνθετη απόφαση που μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών πεποιθήσεων, λόγων υγείας και ατομικών περιστάσεων.

Ποιοι είναι οι διάφοροι τύποι άμβλωσης;

Στην πράξη δύο τύποι ΤΔΚ χρησιμοποιούνται, στα πλαίσια του οικογενειακού προγραμματισμού (έως και την 11η εβδομάδα κύησης): 

Χειρουργική Διακοπή Κύησης

Η μέθοδος αυτή, διενεργείται σε κλινική ή νοσοκομειακό περιβάλλον και περιλαμβάνει γενική αναισθησία, χωρίς διασωλήνωση (μέθη), διαστολή του τραχήλου, αναρρόφηση με ειδική συσκευή με κενό αέρος και πιθανώς μια ελαφρά απόξεση με ειδικό ξέστρο, της επένδυσης της ενδομητρικής κοιλότητας. Ορισμένοι μαιευτήρες - γυναικολόγοι, χορηγούν μια ειδική φαρμακευτική ουσία (μισοπροστόλη) λίγες ώρες πριν την επέμβαση ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένος ο τράχηλος και να είναι λιγότερο επεμβατική, η μηχανική διαστολή του τραχήλου.

Μετά τη διαδικασία, οι ασθενείς συνήθως λαμβάνουν οδηγίες για τη μετεγχειρητική φροντίδα και μπορεί να τους χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή για τον πόνο ή άλλα συμπτώματα.

Η διαδικασία θεωρείται γενικά ασφαλής πρακτική, αλλά όπως κάθε ιατρική διαδικασία, ενέχει ορισμένους κινδύνους. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να περιλαμβάνουν: λοίμωξη, υπερβολική αιμορραγία, τραυματισμός μήτρας ή άλλου οργάνου, ανεπιθύμητες αντιδράσεις στην αναισθησία και ατελή άμβλωση.

Φαρμακευτική Διακοπή Κύησης

Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων για την πρόκληση άμβλωσης. Συνήθως χρησιμοποιείται εντός των πρώτων 10 εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη δύο φαρμάκων, της μιφεπριστόνης και της μισοπροστόλης, τα οποία λειτουργούν μαζί για να τερματίσουν την εγκυμοσύνη. Η μιφεπριστόνη μπλοκάρει την ορμόνη προγεστερόνη που απαιτείται για τη διατήρηση της εγκυμοσύνης και η μισοπροστόλη προκαλεί συσπάσεις της μήτρας για την αποβολή του εμβρύου. Η δοσολογία ορίζεται από τον θεράποντα, όμως θα πρέπει να είναι σύμφωνη με κάποιο από τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρωτόκολλα.

Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες στη Φαρμακευτική Διακοπή Κύησης περιλαμβάνουν: κοιλιακό πόνο, και αιμορραγία και είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα της ίδιας της άμβλωσης. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν: ναυτία, έμετο, διάρροια, ρίγος ή πυρετό. 

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν μόλυνση, υπερβολική κολπική αιμορραγία, ατελή άμβλωση και θάνατο (<0.001% στις ΗΠΑ και Καναδά).

Η διαδικασία μπορεί να γίνει στην οικία της γυναίκας, ενδέχεται όμως να χρειαστούν επισκέψεις παρακολούθησης για να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση της άμβλωσης και να αντιμετωπιστούν τυχόν ανησυχίες ή επιπλοκές. Επιπλέον, πριν τη διαδικασία, θα πρέπει να έχουν γίνει ορισμένες εξετάσεις αίματος, για τη διασφάλιση της υγείας της γυναίκας (πχ αιμοσφαιρίνη, β-χοριακή και παράγοντας ρέζους).

Μέχρι πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η άμβλωση;

Στην Ελλάδα, το νομικό πλαίσιο σχετικά με την άμβλωση επιτρέπει τη διακοπή της εγκυμοσύνης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ο ισχύων νόμος επιτρέπει την ΤΔΚ έως τις 12 εβδομάδες κύησης (έως τις 14 εβδομάδες σε περιπτώσεις βιασμού) χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες προϋποθέσεις ή δικαιολογίες. Μετά την περίοδο των 12 εβδομάδων, η άμβλωση μπορεί να επιτραπεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Σε περιπτώσεις όπου η εγκυμοσύνη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ή τη σωματική ή ψυχική υγεία της γυναίκας ή εάν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σοβαρών εμβρυϊκών ανωμαλιών, η άμβλωση μπορεί να διενεργηθεί έως τις 20 εβδομάδες κύησης. Για τις περιπτώσεις αυτές απαιτείται η έγκριση ιατρικής επιτροπής, η οποία αξιολογεί την κατάσταση και αποφασίζει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την άμβλωση.

Αποθεραπεία μετά την άμβλωση

Η ανάρρωση μετά από μια διακοπή κύησης είναι συχνά ιδιαίτερη, καθώς περιλαμβάνει συχνά ποικιλία συναισθημάτων, όπως για παράδειγμα ανακούφιση, θλίψη, ενοχή ή συνδυασμό. Είναι σημαντικό να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο και χώρο για να επεξεργαστείτε αυτά τα συναισθήματα.

Παράγοντες κινδύνου της άμβλωσης

Η άμβλωση θεωρείται γενικά ασφαλής ιατρική διαδικασία, αλλά όπως κάθε ιατρική διαδικασία, ενέχει ορισμένους κινδύνους. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Λοίμωξη
  • Υπερβολική αιμορραγία
  • Βλάβη στη μήτρα ή σε άλλα όργανα
  • Ανεπιθύμητες αντιδράσεις στην αναισθησία
  • Ατελή άμβλωση

Ωστόσο, οι επιπλοκές είναι σπάνιες, ειδικά όταν εκτελούνται από εξειδικευμένο γιατρό σε ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον.

Από ποια ηλικία και μετά μπορώ να κάνω άμβλωση;

Στην Ελλάδα, η νόμιμη ηλικία στην οποία μπορείτε να κάνετε άμβλωση χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων σας είναι τα 18 έτη. Εάν είστε κάτω των 18 ετών, γενικά απαιτείται η συγκατάθεση τουλάχιστον ενός γονέα ή κηδεμόνα για να υποβληθείτε στη διαδικασία της άμβλωσης. Η συμμετοχή των γονέων αποτελεί σημαντική πτυχή της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, καθώς διασφαλίζει ότι τα νεαρά άτομα έχουν την υποστήριξη και την καθοδήγηση των γονέων ή των κηδεμόνων τους κατά τη διάρκεια αυτής της ευαίσθητης περιόδου.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία της εγκύου ή σε περιπτώσεις εμβρυϊκών ανωμαλιών, μπορούν να γίνουν εξαιρέσεις όσον αφορά την απαίτηση για γονική συναίνεση.

Κόστος της άμβλωσης

Το κόστος της άμβλωσης στην Ελλάδα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος της διαδικασίας, η ηλικία κύησης, η τοποθεσία και ο γιατρός. Καλύπτει συνήθως την ιατρική διαδικασία, τις διαβουλεύσεις πριν από την επέμβαση, την παρακολούθηση μετά την επέμβαση και τυχόν αναγκαία φάρμακα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι τιμές μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των διαφόρων γιατρών και κλινικών.

Συνιστάται να επικοινωνήσετε με γιατρούς, κλινικές αναπαραγωγικής υγείας ή οργανισμούς που ειδικεύονται στην αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα για να λάβετε ακριβείς και ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με το κόστος των υπηρεσιών άμβλωσης. Μπορούν να σας παράσχουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το κόστος, τις επιλογές πληρωμής και τυχόν διαθέσιμη οικονομική βοήθεια ή προγράμματα υποστήριξης που μπορεί να είναι διαθέσιμα για εσάς.

Είναι ζωτικής σημασίας να ζητάτε ιατρικές συμβουλές και καθοδήγηση από ειδικευμένους γιατρούς για να διασφαλίσετε ότι θα λάβετε ακριβείς και ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με το κόστος και τη διαδικασία που αφορά ειδικά τις δικές σας συνθήκες. Λάβετε υπόψη ότι οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι μια γενική επισκόπηση και είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο γιατρό ή έναν ειδικό σε θέματα αναπαραγωγικής υγείας για εξατομικευμένες συμβουλές και ακριβείς πληροφορίες με βάση τις δικές σας συγκεκριμένες συνθήκες και ανάγκες.

Καρακαλπάκης Δευκαλίων MD, MSc, PhD, BSc, Biochem Γυναικολόγος - Μαιευτήρας
Ο Καρακαλπάκης Δευκαλίων είναι Γυναικολόγος - Μαιευτήρας με ιδιωτικά ιατρεία στους Αμπελόκηπους και στα Μέγαρα. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Μαιευτικής - Γυναικολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο