Χλαμύδια Χλαμύδια: Συμπτώματα και τρόπος αντιμετώπισης

Χλαμύδια: Συμπτώματα και τρόπος αντιμετώπισης

Κομζιάς Δημήτρης Γυναικολόγος - Μαιευτήρας
Κομζιάς Δημήτρης
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας

Τα ενεργά σεξουαλικά άτομα μπορούν να προσβληθούν από χλαμύδια, ένα κοινό, θεραπεύσιμο, σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Τα χλαμύδια είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΛ) που προκαλείται από βακτήρια. Πρόκειται για ένα από τα πιο κοινά νοσήματα στον κόσμο, το οποίο προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας εάν δεν αντιμετωπιστούν, γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα και να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε μολυνθεί.

Τι είναι τα χλαμύδια; 

Τα χλαμύδια είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΛ) που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis. Μπορεί να προσβάλει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και είναι ένα από τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα παγκοσμίως.

Πώς μεταδίδονται τα χλαμύδια; 

Τα χλαμύδια μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο. Αυτό περιλαμβάνει κολπικό, πρωκτικό ή στοματικό σεξ με κάποιον που έχει χλαμύδια. Η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και αν το μολυσμένο άτομο δεν έχει συμπτώματα.

Τα χλαμύδια μπορούν επίσης να μεταδοθούν από μια μολυσμένη μητέρα στο νεογέννητο κατά τη διάρκεια του τοκετού, κάτι που ονομάζεται κάθετη μετάδοση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει οφθαλμικές λοιμώξεις και πνευμονία στα νεογέννητα.

Τα χλαμύδια μπορούν να μεταδοθούν μέσω οποιουδήποτε τύπου σεξουαλικής επαφής, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης προφυλακτικών ή άλλων μεθόδων φραγμού. Ωστόσο, η σωστή και συνεπής χρήση μεθόδων φραγμού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης.

Επιπλέον, η κοινή χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών χωρίς σωστό καθαρισμό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μετάδοση χλαμυδίων και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Είναι σημαντικό να καθαρίζετε σχολαστικά τα σεξουαλικά παιχνίδια μεταξύ των χρήσεων ή να χρησιμοποιείτε νέο προφυλακτικό για κάθε χρήση.

Συνολικά, ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τη μετάδοση των χλαμυδίων είναι το ασφαλές σεξ χρησιμοποιώντας σωστά και με συνέπεια μεθόδους φραγμού, να εξετάζεστε τακτικά για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και να συζητάτε τη σεξουαλική υγεία με τους συντρόφους σας.

Ποια είναι τα συμπτώματα των χλαμυδίων; 

Πολλοί άνθρωποι με χλαμύδια δεν εμφανίζουν συμπτώματα, γι' αυτό και η λοίμωξη αναφέρεται συχνά ως "σιωπηλή" ή "αόρατη" ασθένεια. Ωστόσο, όταν εμφανίζονται συμπτώματα, αυτά μπορεί να διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών και μπορεί να περιλαμβάνουν:

Συμπτώματα στις γυναίκες:

  • Επώδυνη ούρηση
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Κοιλιακό άλγος
  • Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων ή μετά το σεξ
  • Πόνος ή έκκριση από το ορθό (εάν η λοίμωξη βρίσκεται στο ορθό)

Συμπτώματα στους άνδρες:

  • Εκκρίσεις από το πέος
  • Επώδυνη ούρηση
  • Πόνος ή πρήξιμο στους όρχεις
  • Πόνος ή έκκριση από το ορθό (εάν η λοίμωξη βρίσκεται στο ορθό)

Εάν δεν αντιμετωπιστούν, τα χλαμύδια μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID) στις γυναίκες, η οποία μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα και χρόνιο πυελικό πόνο. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο έκτοπης εγκυμοσύνης και άλλων επιπλοκών σε έγκυες γυναίκες. Στους άνδρες, τα χλαμύδια μπορεί να οδηγήσουν σε επιδιδυμίτιδα, μια επώδυνη κατάσταση που επηρεάζει τους όρχεις.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλά από αυτά τα συμπτώματα μπορούν επίσης να προκληθούν από άλλες λοιμώξεις ή καταστάσεις υγείας, επομένως είναι σημαντικό να εξεταστείτε για χλαμύδια και άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα ή εάν έχετε υπάρξει σεξουαλικά ενεργοί με νέο σύντροφο.

Πώς διαγιγνώσκονται τα χλαμύδια; 

Τα χλαμύδια μπορούν να διαγνωστούν μέσω μιας απλής εξέτασης που περιλαμβάνει τη λήψη δείγματος σωματικού υγρού από την προσβεβλημένη περιοχή και την ανάλυσή του για την παρουσία των βακτηρίων. Ανάλογα με τον τύπο του δείγματος που λαμβάνεται, υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των χλαμυδίων:

  • Εξέταση ούρων: Συλλέγεται δείγμα ούρων και εξετάζεται για την παρουσία βακτηρίων χλαμυδίων. Πρόκειται για μια μη επεμβατική και σχετικά απλή εξέταση
  • Δειγματοληψία: Χρησιμοποιείται μπατονέτα για τη συλλογή δείγματος υγρού από την προσβεβλημένη περιοχή, όπως ο τράχηλος της μήτρας, η ουρήθρα ή το ορθό. Το δείγμα αυτό εξετάζεται στη συνέχεια για χλαμύδια 
  • Εξέταση αίματος: Συλλέγεται δείγμα αίματος και εξετάζεται για αντισώματα έναντι των βακτηρίων των χλαμυδίων. Αυτός ο τύπος εξέτασης μπορεί να ανιχνεύσει μια προηγούμενη λοίμωξη από χλαμύδια, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικός για τη διάγνωση μιας ενεργής λοίμωξης

Ποια είναι η θεραπεία για τα χλαμύδια; 

Τα χλαμύδια μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά, συνήθως με μια μόνο δόση ή με μια σύντομη φαρμακευτική αγωγή. Τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά για τα χλαμύδια είναι η αζιθρομυκίνη ή η δοξυκυκλίνη. Αυτά τα αντιβιοτικά δρουν σκοτώνοντας τα βακτήρια των χλαμυδίων και σταματώντας την εξάπλωση της λοίμωξης.

Είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε την πλήρη πορεία των αντιβιοτικών όπως έχει συνταγογραφηθεί, ακόμη και αν τα συμπτώματα βελτιωθούν ή υποχωρήσουν πριν από την ολοκλήρωση της φαρμακευτικής αγωγής. Αυτό βοηθά να διασφαλιστεί ότι η λοίμωξη απομακρύνεται πλήρως από τον οργανισμό και μειώνει τον κίνδυνο επιστροφής της λοίμωξης ή εξάπλωσης σε άλλους.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, και για τουλάχιστον επτά ημέρες μετά την ολοκλήρωση των αντιβιοτικών, είναι σημαντικό να απέχετε από τη σεξουαλική δραστηριότητα για να αποφύγετε τη μετάδοση της λοίμωξης σε άλλους. Οι σεξουαλικοί σύντροφοι θα πρέπει επίσης να εξετάζονται και να υποβάλλονται σε θεραπεία για χλαμύδια για την πρόληψη της επαναμόλυνσης.

Συνιστάται επίσης, να επανεξεταστείτε για χλαμύδια τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας για να διασφαλιστεί ότι η λοίμωξη έχει απομακρυνθεί πλήρως από τον οργανισμό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με χλαμύδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή που είχαν πολλαπλά επεισόδια χλαμυδίων.

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι των χλαμυδίων; 

Η μη θεραπευμένη λοίμωξη από χλαμύδια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας και μακροχρόνιες επιπλοκές.

Ορισμένοι από τους πιθανούς κινδύνους των χλαμυδίων περιλαμβάνουν:

Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID)
Τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή της μήτρας, των σαλπίγγων και των ωοθηκών στις γυναίκες, οδηγώντας σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου. Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο, υπογονιμότητα και αυξημένο κίνδυνο έκτοπης εγκυμοσύνης.

Υπογονιμότητα
Τα χλαμύδια μπορεί να οδηγήσουν σε ουλές και βλάβες στα αναπαραγωγικά όργανα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Αυξημένος κίνδυνος άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων
Η λοίμωξη από χλαμύδια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προσβολής από άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, όπως η γονόρροια και ο HIV.

Προστατίτιδα
Στους άνδρες, τα μη θεραπευμένα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή του αδένα του προστάτη, μια κατάσταση γνωστή ως προστατίτιδα.

Επιδιδυμίτιδα
Τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή της επιδιδυμίδας, ενός σωλήνα που μεταφέρει το σπέρμα από τους όρχεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και πρήξιμο στους όρχεις

Πρόωρος τοκετός
Η λοίμωξη από χλαμύδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, καθώς και οφθαλμικές λοιμώξεις και πνευμονία στα νεογέννητα

Επαναμόλυνση
Ακόμη και μετά από επιτυχή θεραπεία, είναι δυνατόν να επαναμολυνθεί κανείς με χλαμύδια. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν οι σεξουαλικοί σύντροφοι δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία ή εάν δεν ακολουθούνται πρακτικές ασφαλούς σεξ. Είναι σημαντικό να εξετάζεστε τακτικά για χλαμύδια και άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, να ασκείτε ασφαλές σεξ και να λαμβάνετε άμεση θεραπεία εάν διαγνωστεί χλαμύδια για να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών.

Αναζητήστε τον γυναικολόγο που θα σας βοηθήσει, εάν εσείς ή ο σύντροφος σας εμφανίσετε:

  • Πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Κοιλιακό άλγος
  • Επώδυνη ούρηση

Η πρόληψη είναι το κλειδί για την αποφυγή της εξάπλωσης των χλαμυδίων, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης ασφαλούς σεξ με τη χρήση προφυλακτικών, της τακτικής εξέτασης και θεραπείας για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και της ενημέρωσης των σεξουαλικών συντρόφων σε περίπτωση διάγνωσης μιας λοίμωξης. Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των χλαμυδίων μπορεί να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές και να βοηθήσει στη διατήρηση της σεξουαλικής υγείας.

Κομζιάς Δημήτρης Γυναικολόγος - Μαιευτήρας
Ο Κομζιάς Δημήτρης είναι Γυναικολόγος - Μαιευτήρας με ιατρεία στους Αμπελόκηπους και το Άργος (εντός του πολυϊατρείου Ίασις). Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, εκπλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου στο Περιφερειακό Ιατρείο Πλατανιστού και στο Γενικό Νοσοκομείο Καρύστου κα