Ωχρά Κηλίδα Ωχρά Κηλίδα: Συμπτώματα, αίτια, επέμβαση και θεραπεία

Ωχρά Κηλίδα: Συμπτώματα, αίτια, επέμβαση και θεραπεία

Φραδέλος Σπύρος MD, MSc, FEBO Οφθαλμίατρος
Φραδέλος Σπύρος MD, MSc, FEBO
Οφθαλμίατρος

Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας είναι μια πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και μπορεί να προκαλέσει σταδιακή απώλεια και εξασθένιση της όρασης με την πάροδο του χρόνου. Εμφανίζεται όταν τα κύτταρα στην ωχρά κηλίδα, την κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς που είναι υπεύθυνη για τη λεπτομερή όραση, αρχίζουν να καταρρέουν και να πεθαίνουν. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα παραμορφωμένη ή θολή όραση, δυσκολία στη διαπίστωση λεπτομερειών, σκοτεινές ή κενές περιοχές στο κέντρο της όρασης και λιγότερο ζωντανά χρώματα. Με την κατανόηση των αιτιών, των συμπτωμάτων και των θεραπευτικών επιλογών αυτής της πάθησης, τα άτομα μπορούν να λάβουν μέτρα για τη διατήρηση της καλής όρασης και την προστασία της υγείας των ματιών τους.

Τι είναι η ωχρά κηλίδα;

Η ωχρά κηλίδα είναι μία μικρή, εξειδικευμένη περιοχή στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού που είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση, την αντίληψη των χρωμάτων και την ικανότητα να βλέπετε λεπτές λεπτομέρειες. Βρίσκεται στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς, ο οποίος είναι το λεπτό στρώμα ιστού στο πίσω μέρος του ματιού που περιέχει κύτταρα που είναι ευαίσθητα στο φως.

Η ωχρά κηλίδα είναι σημαντική για την ανάγνωση, την αναγνώριση προσώπων και άλλες δραστηριότητες που απαιτούν καθαρή, ευκρινή όραση. Περιέχει υψηλή συγκέντρωση φωτοϋποδοχέων που ονομάζονται κωνοειδή κύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την έγχρωμη όραση και την οπτική οξύτητα. Η ωχρά κηλίδα περιέχει επίσης μια μικρή κοιλότητα που ονομάζεται fovea, η οποία έχει την υψηλότερη συγκέντρωση κωνικών κυττάρων και παρέχει την πιο ευκρινή όραση.

Αρκετές οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν την ωχρά κηλίδα και να προκαλέσουν απώλεια όρασης, συμπεριλαμβανομένης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και του οιδήματος της ωχράς κηλίδας. Οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις με έναν οφθαλμίατρο μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση πρώιμων σημείων της νόσου της ωχράς κηλίδας (κηλίδα στο μάτι) και στην πρόληψη περαιτέρω απώλειας της όρασης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ωχράς κηλίδας;

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) είναι μια προοδευτική οφθαλμική νόσος που επηρεάζει την ωχρά κηλίδα, το μικρό, κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς που είναι υπεύθυνο για την ευκρινή, κεντρική όραση.

Τα συμπτώματα της AMD μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Θολή ή παραμορφωμένη κεντρική όραση: Ένα συνηθισμένο πρώιμο σύμπτωμα της AMD είναι μια θολή ή παραμορφωμένη περιοχή στο κέντρο του οπτικού πεδίου. Οι ευθείες γραμμές μπορεί να φαίνονται κυματιστές ή λυγισμένες και τα αντικείμενα μπορεί να φαίνονται μικρότερα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.
  • Μειωμένη ή θαμπή κεντρική όραση: Καθώς η νόσος εξελίσσεται, η κεντρική όραση μπορεί να γίνεται όλο και πιο θαμπή, καθιστώντας δύσκολη την ανάγνωση ή την αναγνώριση προσώπων.
  • Δυσκολία στην όραση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού: Τα άτομα με AMD μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να δουν σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όπως σε αμυδρά φωτισμένα δωμάτια ή τη νύχτα.
  • Μειωμένη ευαισθησία στα χρώματα: Τα χρώματα μπορεί να φαίνονται λιγότερο ζωντανά ή λιγότερο ευδιάκριτα στα άτομα αυτά.
  • Τυφλά σημεία: Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα με AMD μπορεί να αναπτύξουν τυφλά σημεία ή ένα σκοτεινό σημείο στο κέντρο της όρασής τους.
  • Αργή προσαρμογή στις αλλαγές του φωτός: Τα άτομα με AMD μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολία προσαρμογής στις αλλαγές στα επίπεδα φωτισμού, όπως το πέρασμα από ένα φωτεινό σε ένα αμυδρά φωτισμένο δωμάτιο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένα άτομα με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα στα αρχικά στάδια της νόσου, γι' αυτό και συνιστώνται τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις με οφθαλμίατρο, ιδίως για άτομα άνω των 60 ετών ή για άτομα με οικογενειακό ιστορικό εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου και στη διατήρηση της όρασης.

Ποια είναι τα αίτια της ωχράς κηλίδας;

Η ακριβής αιτία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά πιστεύεται ότι διάφοροι παράγοντες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξή της, όπως:

  • Η ηλικία: Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα άνω των 60 ετών. Καθώς ο οργανισμός γερνάει, η ωχρά κηλίδα μπορεί να υποστεί βλάβη ή να αρχίσει να επιδεινώνεται.
  • Γενετική: Η γενετική μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο στην ανάπτυξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό της νόσου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισής της.
  • Το κάπνισμα: Το κάπνισμα αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία στο μάτι και να μειώσει την ποσότητα του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών που φτάνουν στην ωχρά κηλίδα.
  • Κακή διατροφή: Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (ωχρά κηλίδα διατροφή).
  • Καρδιαγγειακές παθήσεις: Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
  • Έκθεση στον ήλιο: Η μακροχρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
  • Άλλοι παράγοντες: Άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, την έλλειψη άσκησης και ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ενώ αυτοί οι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν θα αναπτύξουν όλοι όσοι έχουν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου τη νόσο.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ώχρας κηλίδας;

Η ωχρά κηλίδα διαγιγνώσκεται συνήθως κατά τη διάρκεια μιας ολοκληρωμένης οφθαλμολογικής εξέτασης από έναν οφθαλμίατρο. Η εξέταση μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες εξετάσεις, όπως:

  • Δοκιμή οπτικής οξύτητας: Αυτή η εξέταση μετράει πόσο καλά μπορείτε να βλέπετε τα γράμματα σε ένα διάγραμμα από απόσταση.
  • Διεσταλμένη οφθαλμολογική εξέταση: Κατά τη διάρκεια μιας διεσταλμένης οφθαλμολογικής εξέτασης, χρησιμοποιούνται οφθαλμικές σταγόνες για να διευρυνθεί η κόρη του ματιού, ώστε ο οφθαλμίατρος να μπορεί να εξετάσει το πίσω μέρος του ματιού, συμπεριλαμβανομένης της ωχράς κηλίδας.
  • Δοκιμή πλέγματος Amsler: Αυτή η εξέταση περιλαμβάνει την εξέταση ενός πλέγματος γραμμών για να διαπιστωθεί εάν κάποιες περιοχές εμφανίζονται παραμορφωμένες ή θολές.
  • Οπτική τομογραφία συνοχής (OCT): Η OCT είναι μια μη επεμβατική εξέταση απεικόνισης που χρησιμοποιεί κύματα φωτός για τη λήψη λεπτομερών εικόνων του αμφιβληστροειδούς.
  • Φλουοροαγγειογραφία: Αυτή η εξέταση περιλαμβάνει την έγχυση μιας χρωστικής στο χέρι και τη λήψη φωτογραφιών του αμφιβληστροειδούς καθώς η χρωστική κινείται μέσω των αιμοφόρων αγγείων.
  • Ηλεκτρορετινογράφημα (ERG): Αυτή η εξέταση μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα στον αμφιβληστροειδή ως απόκριση στο φως.

Ποια είναι η θεραπεία της ωχράς κηλίδας;

Η θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα της νόσου. 

Ωχρά κηλίδα αντιμετώπιση

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι εκφύλισης της ωχράς κηλίδας:

  • Η ξηρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία για τον ξηρό εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας (ξηρή ωχρά κηλίδα), αλλά ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή και η διακοπή του καπνίσματος, μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου. Ορισμένα συμπληρώματα, όπως αυτά που περιέχουν βιταμίνες C, E και ψευδάργυρο, μπορεί επίσης να συνιστώνται.
  • Υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: Η θεραπεία για την υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (υγρή ωχρά κηλίδα), περιλαμβάνει συνήθως ενέσεις φαρμάκων στο μάτι για τη μείωση της ανάπτυξης των ανώμαλων αιμοφόρων αγγείων και την πρόληψη περαιτέρω απώλειας της όρασης. Τα φάρμακα κατά του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (anti-VEGF) χρησιμοποιούνται συνήθως για τον σκοπό αυτό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί θεραπεία με λέιζερ για την καταστροφή των ανώμαλων αιμοφόρων αγγείων.

Αν και είναι ένα πολύ μικρό συστατικό μιας εξαιρετικά μικροσκοπικής δομής του ματιού, η ωχρά κηλίδα είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητά σας να βλέπετε καλά. Είτε την έχετε σκεφτεί ποτέ είτε όχι, τη χρησιμοποιείτε συνεχώς.

Για να διασφαλίσετε την υγεία της ωχράς κηλίδας σας και των οφθαλμών σας, κάνετε συχνές οφθαλμολογικές εξετάσεις. Μόλις παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στα μάτια σας, επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Ακόμη και μια μικρή μεταβολή μπορεί να αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη για οτιδήποτε που θα μπορούσε τελικά να βλάψει την όρασή σας.

Φραδέλος Σπύρος MD, MSc, FEBO Οφθαλμίατρος
O Φραδέλος Σπύρος είναι Οφθαλμίατρος με ιδιωτικό ιατρείο στον Πειραιά. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, με αντικείμενο την "Ιατρική Απεικόνιση στην Οφθαλμολογία" από την Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Έχει εξειδικευτεί στην Οφθαλμολογία στο Γενι