Ουλίτιδα Ουλίτιδα: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Ουλίτιδα: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Μουταφίδου Μαρία DDS Οδοντίατρος
Μουταφίδου Μαρία DDS
Οδοντίατρος

Ουλίτιδα, μια συχνή φλεγμονή των ούλων, που σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θα περάσουν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους! Στα αρχικά στάδια της, η ουλίτιδα δεν προκαλεί σημαντικά προβλήματα, εάν όμως εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του περιοδοντίου (μαλακός ιστός, που συγκρατεί τα δόντια στη θέση τους) τότε μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη (περιοδοντίτιδα). Αν η περιοδοντίτιδα δεν θεραπευτεί μπορεί να προκληθεί χαλάρωση και απώλεια των δοντιών.

Η καλή στοματική υγιεινή (καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος), καθώς και η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο για στοματικό έλεγχο και καθαρισμό, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ουλίτιδας. Στο άρθρο αυτό θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ουλίτιδα, τα στάδιά της και τους τρόπους θεραπείας και πρόληψης.

Τι είναι ουλίτιδα;

Η ουλίτιδα είναι μια φλεγμονή των ούλων, η οποία προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη. Αποτελεί πρώιμο στάδιο της νόσου των ούλων και εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο σοβαρή λοίμωξη, γνωστή και ως περιοδοντίτιδα.

Τι προκαλεί την ουλίτιδα;

Η πιο κοινή αιτία ανάπτυξης ουλίτιδας είναι η υπερανάπτυξη οδοντικής πλάκας. Η πλάκα είναι μια λεπτή μεμβράνη που αποτελείται κυρίως από βακτήρια και αναπτύσσεται στην επιφάνεια των δοντιών. Στην αρχή, η πλάκα μπορεί να είναι ελάχιστα ορατή, αλλά με την πάροδο του χρόνου αυτή σκληραίνει και επεκτείνεται πάνω από τη γραμμή των ούλων, προκαλώντας φλεγμονή και πρήξιμο σε αυτά.

Η πλάκα μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί από τα δόντια με την κατάλληλη φροντίδα και καθαρισμό των δοντιών, για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας που αφορούν το βούρτσισμα των δοντιών, τη χρήση οδοντικού νήματος, καθώς και τον προγραμματισμένο έλεγχο, φθορίωση και καθαρισμό των δοντιών.

Εκτός από την κακή οδοντική υγιεινή, μερικοί ακόμη παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση ουλίτιδας, είναι:

  • Οι ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της εφηβείας, της εμμηνόπαυσης και της μηνιαίας εμμηνόρροιας, που κάνουν τα ούλα πιο ευαίσθητα, με αποτέλεσμα να διευκολύνουν την ανάπτυξη ουλίτιδας
  • Ορισμένα φάρμακα, όπως η φαινυτοΐνη, η κυκλοσπορίνη, οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου και τα ορμονικά αντισυλληπτικά, που μπορεί να προκαλούν ανώμαλη ανάπτυξη του ιστού των ούλων και να δυσκολεύουν την αφαίρεση της οδοντικής πλάκας
  • Το κάπνισμα, που δυσκολεύει την επανόρθωση του ιστού των ούλων (επανόρθωση ούλων)
  • Το οικογενειακό ιστορικό οδοντικής νόσου
  • Η σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης C
  • Η λευχαιμία
  • Η έκθεση σε βαρέα μέταλλα και βισμούθιο
  • Οι μεταβολικές ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης

Υπάρχουν, επίσης, ορισμένοι τύποι λοιμώξεων των ούλων που προκαλούν ουλίτιδα και δεν σχετίζονται με την υπερανάπτυξη οδοντικής πλάκας. Αυτές είναι οι εξής:

  • Ορισμένες ιογενείς ή μυκητιασικές λοιμώξεις, όπως αυτή από Candida albicans που προκαλεί στοματική μυκητίαση/καντιντίαση
  • Ένα έγκλειστο δόντι ή ένα δόντι που δεν αναδύεται πλήρως και μπορεί να έχει ως συνέπεια την παγίδευση υπολειμμάτων τροφής στην περιοχή των ούλων πάνω από αυτό

Ποια είναι τα συμπτώματα της ουλίτιδας;

Η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί ανώδυνα, προκαλώντας ελάχιστα εμφανή σημάδια, ακόμη και στα τελευταία στάδια της νόσου. Ωστόσο, μερικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν με την πάροδο του χρόνου είναι τα εξής:

  • Ούλα που αιμορραγούν κατά τη διάρκεια και μετά το βούρτσισμα των δοντιών
  • Κόκκινα ούλα, πρησμένα ούλα
  • Επίμονη κακοσμία του στόματος
  • Υποχώρηση των ούλων
  • Ευαισθησία στα ζεστά ή κρύα φαγητά
  • Ευαισθησία ή πόνος κατά το μάσημα τροφής
  • Χαλαρά ή μετατοπισμένα δόντια
  • Αλλαγές στον τρόπο που τα δόντια εφαρμόζουν μεταξύ τους κατά το δάγκωμα (κακή σύγκλιση δοντιών)
  • Πύον ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα (πύον στα ούλα)
  • Ευαίσθητα ούλα

Ποια είναι τα στάδια της ουλίτιδας;

Η ουλίτιδα (φλεγμονή των ούλων) μπορεί στα αρχικά της στάδια να αντιμετωπιστεί εύκολα, αλλά αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα και ασθένεια των ούλων (περιοδοντίτιδα).

Στο πρώιμο στάδιο της ουλίτιδας, τα βακτήρια στην πλάκα συσσωρεύονται, προκαλώντας φλεγμονή των ούλων και αιμορραγία κατά το βούρτσισμα των δοντιών. Σε αυτό το στάδιο, παρόλο που τα ούλα είναι ερεθισμένα, τα δόντια εξακολουθούν να είναι στερεωμένα στη θέση τους, χωρίς να έχει συμβεί κάποια μη αναστρέψιμη βλάβη στα οστά ή στους ιστούς γύρω από αυτά. 

Σε αυτό το στάδιο, εάν δεν υπάρχει σωστή φροντίδα των δοντιών μέσω σωστού βουρτσίσματος, χρήσης οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος, τότε τα βακτήρια που σχηματίζουν την οδοντική πλάκα απελευθερώνουν οξέα, που επιτίθενται στο σμάλτο των δοντιών και προκαλούν τερηδόνα. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου, η πλάκα σκληραίνει και καθιστά δύσκολο τον πλήρη καθαρισμό των δοντιών και των ούλων, γεγονός το οποίο προκαλεί φλεγμονή των ούλων.

Με την πάροδο του χρόνου, η ουλίτιδα εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα, στην οποία το εσωτερικό στρώμα των ούλων και των οστών απομακρύνεται από τα δόντια και σχηματίζονται θύλακες, όπου συλλέγονται υπολείμματα φαγητού και προκαλείται μόλυνση.

Σε προχωρημένο στάδιο της περιοδοντίτιδας, οι τοξικές ουσίες που παράγονται από τα βακτήρια της πλάκας και τα «καλά» ένζυμα στην προσπάθεια καταπολέμησης της μόλυνσης, αρχίζουν να διασπούν τα οστά και τον συνδετικό ιστό που συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους. Ως αποτέλεσμα, με την πάροδο του χρόνου, οι θύλακες βαθαίνουν και ο ιστός των ούλων καταστρέφεται όλο και περισσότερο, μέχρι ως ότου τα δόντια χαλαρώνουν και πέφτουν.

Ποιοι είναι οι τρόποι θεραπείας της ουλίτιδας; Πώς φεύγει η ουλίτιδα;

Ουλίτιδα αντιμετώπιση

Στόχος της θεραπείας της ουλίτιδας είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και η πρόληψη της εξέλιξης της νόσου. Οι επιλογές θεραπείας εξαρτώνται από το στάδιο της νόσου και την ανταπόκριση που μπορεί να έχει υπάρξει σε προηγούμενες θεραπείες. Οι επιλογές κυμαίνονται από μη χειρουργικές θεραπείες που ελέγχουν την ανάπτυξη των βακτηρίων έως χειρουργικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση των ιστών που υποστηρίζουν τα δόντια. 

Αρχικά, η διατήρηση μιας καλής στοματικής υγιεινής είναι εξαιρετικά σημαντική για την επιτυχία οποιασδήποτε μεθόδου θεραπείας της ουλίτιδας. Επίσης, σημαντική είναι η διακοπή του καπνίσματος.

Οι βασικές κατηγορίες θεραπειών για την ουλίτιδα είναι οι εξής:

Βαθύς καθαρισμός των δοντιών

Υπάρχουν πολλές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για το βαθύ καθαρισμό των δοντιών χωρίς χειρουργική επέμβαση, όπως η απολέπιση, το πλάνισμα των ριζών και το λέιζερ. Όλες αυτές οι τεχνικές έχουν ως στόχο την αφαίρεση της πλάκας και της πέτρας στα δόντια για να αποτρέψουν τον ερεθισμό των ούλων. 

Φαρμακευτική αγωγή

Μια σειρά από φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της νόσου των ούλων, όπως:

  • Αντισηπτικά στοματικά διαλύματα, που περιέχουν χλωρεξιδίνη για απολύμανση του στόματος
  • Μικροσφαίρες αντιβιοτικών, που κατασκευάζονται με μινοκυκλίνη και μπορούν να εισαχθούν στους θύλακες μετά τον καθαρισμό των ριζών
  • Αντιβιοτικά από του στόματος για τη θεραπεία επίμονων περιοχών φλεγμονής των ούλων

Χειρουργική επέμβαση

Εάν η ουλίτιδα είναι σοβαρή και έχει εξελιχθεί σε σημείο που να έχει προκαλέσει απώλεια των ούλων ή του οστικού ιστού, τότε μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, η οποία εκτελείται από περιοδοντολόγο. Μερικοί τύποι χειρουργικής επέμβασης που μπορεί να πραγματοποιηθούν είναι οι εξής:

  • Μοσχεύματα οστών και ιστών
  • Χειρουργική επέμβαση με κρημνό
  • Επιμήκυνση της οδοντικής μύλης

Είναι σοβαρό πρόβλημα η ουλίτιδα;

Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να αναστρέψει την ουλίτιδα, αλλά εάν αυτή δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξελιχθεί σε προχωρημένη ουλίτιδα και ασθένεια των ούλων, η οποία μπορεί να έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις.

Συνδέεται η ουλίτιδα με άλλα προβλήματα υγείας;

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, η ουλίτιδα σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης:

  • Διαβήτη
  • Καρδιαγγειακής νόσου
  • Εγκεφαλικού επεισοδίου
  • Ασθένειας των πνευμόνων

Η ουλίτιδα μπορεί να προληφθεί και θα την αποφύγετε ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντιάτρου σας σχετικά με τη φροντίδα των δοντιών και των ούλων σας.

Μουταφίδου Μαρία DDS Οδοντίατρος
Η Μουταφίδου Μαρία είναι Χειρουργός Οδοντίατρος με ιδιωτικά ιατρεία στο Κερατσίνι και στον Άγιο Στέφανο. Είναι απόφοιτη της Οδοντιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Προηγμένη Ορθοδοντική από το Πανεπιστήμιο του Τορίνο στην Ιταλία. Έχει, επίσης, μετεκπαιδευτεί στην εφαρμογή Εμφυτε