Γέφυρα δοντιών Πότε χρειάζεται η γέφυρα δοντιών;

Πότε χρειάζεται η γέφυρα δοντιών;

Χόρτη Αικατερίνη Οδοντίατρος
Χόρτη Αικατερίνη
Οδοντίατρος

Η απώλεια δοντιών επηρεάζει τόσο την εμφάνιση και την αισθητική των ανθρώπων, όσο και τη λειτουργικότητα της οδοντοστοιχίας τους. Για την αποκατάσταση της οδοντοστοιχίας, οι οδοντίατροι προτείνουν τις οδοντικές γέφυρες, για την κάλυψη των κενών που δημιουργούνται από την απώλεια των δοντιών. Η οδοντική γέφυρα είναι στην ουσία ένα ψεύτικο δόντι (τεχνητό δόντι) με οδοντικές στεφάνες στα πλαϊνά, το οποίο τοποθετείται στην κενή θέση και στερεώνεται στα γύρω δόντια.

Οι οδοντικές γέφυρες κατασκευάζονται από διάφορα υλικά, όπως ο χρυσός ή άλλο μέταλλο ή από πορσελάνη. Πιο συχνά χρησιμοποιούμενες είναι οι πορσελάνινες, οι οποίες καλύπτουν παράλληλα και τις αισθητικές ανάγκες των ασθενών, επειδή μοιάζουν με το φυσικό χρώμα των δοντιών, ειδικά σε περιπτώσεις που τα δόντια που λείπουν είναι τα μπροστινά (κοπτήρες).

Τι είναι η γέφυρα δοντιών;

Οδοντική γέφυρα ονομάζεται το τεχνητό δόντι που τοποθετείται στο κενό που δημιουργείται όταν ένα μόνιμο δόντι αφαιρεθεί. Το τεχνητό δόντι είναι συνδεδεμένο με οδοντικές στεφάνες στις δύο του πλευρές, οι οποίες τοποθετούνται στα γύρω δόντια (ή στα εμφυτεύματα που τοποθετούνται χειρουργικά στο οστό της γνάθου) που χρησιμεύουν ως στήριγμά του.

Οι οδοντικές γέφυρες είναι κατασκευασμένες από πορσελάνη, μέταλλο ή από ένα μείγμα των δύο και αποτελούν την καλύτερη εναλλακτική λύση για τις οδοντοστοιχίες. Μια τυπική οδοντική γέφυρα αποτελείται από δύο οδοντικές στεφάνες (τοποθετούνται στα πλαϊνά δόντια για στήριξη το τεχνητού δοντιού) και από ένα τεχνητό δόντι (ή περισσότερα) που τοποθετείται στο κενό που υπάρχει.

Πότε χρειάζεται η γέφυρα δοντιών;

Τα άτομα που χρειάζονται οδοντική γέφυρα, είναι αυτά που τους λείπει ένα ή περισσότερα δόντια. Οι πιο συχνές αιτίες απώλειας δοντιών είναι η τερηδόνα, η ουλίτιδα ή ο τραυματισμός. Μάλιστα, υπάρχουν και άτομα που γεννιούνται χωρίς ορισμένα δόντια λόγω κάποιας συγγενούς πάθησης.

Οι οδοντικές γέφυρες κρίνονται πολύ σημαντικές, τόσο για αισθητικούς λόγους, όσο και για λειτουργικούς λόγους. Όταν λείπει ένα δόντι, τα κοντινά δόντια ενδέχεται να μετακινηθούν από τη θέση τους προς τον κενό χώρο και τα πάνω δόντια ενδέχεται να μετακινηθούν προς τα κάτω, προς τον κενό χώρο. Αυτό προκαλεί προβλήματα όπως:

  • Δυσκολία στη μάσηση
  • Πόνος και πίεση στα γύρω και πάνω δόντια
  • Πόνος και πίεση στη γνάθο
  • Αμηχανία λόγω εμφάνισης 

Προϋποθέσεις για την τοποθέτηση γέφυρας δοντιών

Οι γέφυρες δεν είναι κατάλληλες για όλους τους ανθρώπους. Αντίθετα, ένα άτομο για να θεωρηθεί κατάλληλο για οδοντική γέφυρα πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Απώλεια ενός ή περισσοτέρων μόνιμων δοντιών
  • Καλή γενική υγεία (χωρίς λοιμώξεις και προβλήματα υγείας)
  • Καλή οδοντική υγεία, για να μπορέσει η γέφυρα να στηριχθεί σε υγιή πλαϊνά δόντια
  • Καλή στοματική υγεία

Ποια η διαδικασία τοποθέτησης γέφυρας δοντιών;

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της τοποθέτησης μιας γέφυρας, χρειάζονται τουλάχιστον δύο επισκέψεις στον οδοντίατρο, κατά τις οποίες λαμβάνουν χώρα τα ακόλουθα βήματα:

Φυσική εξέταση στόματος 

Στην πρώτη επίσκεψη, ο οδοντίατρος πραγματοποιεί μια φυσική εξέταση στο στόμα, ελέγχοντας για τερηδόνα και ουλίτιδα. Ακολούθως πραγματοποιεί μια ακτινογραφία και με ειδικά εργαλεία κάνει μετρήσεις του στόματος και των δοντιών, για να μπορέσει να φτιάξει σωστά τη γέφυρα.

Προετοιμασία πλαϊνών δοντιών

Τα δόντια που θα χρησιμοποιηθούν ως υποστηρικτικά του τεχνητού δοντιού αναδιαμορφώνονται από τον οδοντίατρο, λιμάρονται και αφαιρείται μέρος του σμάλτου και της οδοντίνης τους. Να υπενθυμίσουμε ότι η γέφυρα στηρίζεται στα δύο πλαϊνά δόντια, με μια ειδική στεφάνη που τοποθετείται στην κορυφή τους. Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν υγιή πλαϊνά δόντια, τοποθετούνται χειρουργικά εμφυτεύματα στο οστό της γνάθου, πάνω στα οποία στηρίζεται το τεχνητό δόντι.

Αποτυπώματα δοντιών

Ο οδοντίατρος παίρνει αποτυπώματα των δοντιών και δημιουργεί ένα καλούπι ως μοντέλο, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί ο οδοντοτεχνίτης για να δημιουργήσει τη γέφυρα, τα τεχνητά δόντια και τις στεφάνες. Σε αυτό το στάδιο, δημιουργείται και μια προσωρινή γέφυρα, η οποία τοποθετείται στο στόμα του ασθενή, μέχρι να ολοκληρωθεί η μόνιμη.

Μόνιμη τοποθέτηση γέφυρας

Στη δεύτερη επίσκεψη ο οδοντίατρος αφαιρεί την προσωρινή γέφυρα και τοποθετεί τη μόνιμη, στερεώνοντας την στα πλαϊνά δόντια ή στα εμφυτεύματα. Αφού τοποθετηθεί η γέφυρα, ο οδοντίατρος την ελέγχει προσεκτικά και προβαίνει στις απαραίτητες προσαρμογές, ώστε ο ασθενής να μην νιώθει κάποια ενόχληση ή πόνο.

Σε γενικές γραμμές, η διαδικασία τοποθέτησης της γέφυρας δεν είναι επώδυνη, αλλά ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί τοπική αναισθησία, για κάθε ενδεχόμενο. Σημειώνεται ότι αν υπάρχει κάποια ενόχληση, ο γιατρός προβαίνει σε επιπρόσθετες προσαρμογές.

Οι οδοντικές γέφυρες έχουν όριο ζωής από πέντε έως δέκα χρόνια εάν καθαρίζονται συστηματικά (πλύσιμο δοντιών δύο φορές την ημέρα). Ωστόσο, εάν μια γέφυρα χαλάσει, αλλά τα πλαϊνά δόντια πάνω στα οποία στηρίζεται είναι υγιή, τότε δημιουργείται νέα γέφυρα και επανατοποθετείται. Εάν τα πλαϊνά δόντια χαλάσουν, η γέφυρα αφαιρείται, τα δόντια αφαιρούνται και τοποθετούνται εμφυτεύματα στη γνάθο, πάνω στα οποία τοποθετείται νέα γέφυρα άλλου τύπου.

Ποιοι οι τύποι γεφυρών δοντιών;

Οι οδοντικές γέφυρες διατίθενται σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους, με τον καθένα να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και να χρησιμοποιείται σε διαφορετικές περιπτώσεις.

  • Παραδοσιακή οδοντική γέφυρα

Η παραδοσιακή γέφυρα είναι ο πιο πολυχρησιμοποιημένος τύπος οδοντικής γέφυρας, που χρησιμοποιείται σε ασθενείς που έχουν υγιή πλαϊνά δόντια. Αποτελείται από δύο στεφάνες και ένα ή περισσότερα τεχνητά δόντια. Όλα τα μέρη της παραδοσιακής γέφυρας είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και είναι κατασκευασμένα από μέταλλο, πορσελάνη ή κεραμικό.

  • Οδοντική γέφυρα προβολής

Η οδοντική γέφυρα προβολής είναι παρόμοια με την παραδοσιακή γέφυρα και αποτελείται από το τεχνητό δόντι (ή τα τεχνητά δόντια) και από μια μόνο οδοντική στεφάνη. Χρησιμοποιείται για ασθενείς που έχουν υγιή δόντι μόνο στην μια πλευρά του κενού. Σημειώνεται ότι αυτός ο τύπος οδοντικής γέφυρας δεν χρησιμοποιείται πλέον ιδιαίτερα.

  • Οδοντική γέφυρα Maryland (γέφυρα συνδεδεμένη με ρητίνη)

Η οδοντική γέφυρα Maryland, γέφυρα δηλαδή που είναι συνδεδεμένη με ρητίνη, χρησιμοποιείται για τα άτομα που δεν έχουν δόντια στο μπροστινό μέρος της οδοντοστοιχίας τους. Είναι κατασκευασμένη από πορσελάνη με μεταλλικά ή κεραμικά δόντια. Αντί για στεφάνες, στον συγκεκριμένο τύπο γέφυρας υπάρχουν πορσελάνινα ή μεταλλικά πλαίσια με φτερά, τα οποία είναι κολλημένα στο πίσω μέρος των δοντιών και συνδέονται με τα υπάρχοντα, πλαϊνά υγιή δόντια.

  • Οδοντική γέφυρα που υποστηρίζεται από εμφυτεύματα

Η οδοντική γέφυρα που υποστηρίζεται από εμφυτεύματα είναι παρόμοια με την παραδοσιακή γέφυρα, με τη διαφορά ότι στερεώνεται πάνω σε εμφυτεύματα, τα οποία τοποθετούνται χειρουργικά στο οστό της γνάθου. Τα τεχνητά δόντια, στερεώνονται ανάμεσα στα εμφυτεύματα και δεν έχουν στεφάνες και φτερά.

Συνοπτικά, η απώλεια των δοντιών δυσκολεύει τη μάσηση και επηρεάζει την αισθητική του ατόμου που δεν έχει δόντια. Οι οδοντικές γέφυρες είναι σημαντικές τόσο από λειτουργικής, όσο και από αισθητικής πλευράς. Γεμίζουν το κενό που δημιουργείται από την απώλεια δοντιών και διευκολύνουν την καθημερινότητα του ασθενή. Οι οδοντικές γέφυρες διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα όταν καθαρίζονται συστηματικά. Αν σας λείπουν κάποια δόντια, μιλήστε με τον οδοντίατρό σας για το ενδεχόμενο τοποθέτησης γέφυρας.

Χόρτη Αικατερίνη Οδοντίατρος
Η Χόρτη Αικατερίνη είναι Οδοντίατρος και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στον Νέο Κόσμο. Είναι απόφοιτη της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στα πλαίσια της συνεχούς επιμόρφωσης και ενημέρωσής της, συμμετέχει σε σεμινάρια σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Με μακρόχρονη και πολύτιμη εμπειρία στον τομέα της Γενικής Οδοντιατρ