Όψεις ρητίνης Γιατί κάποιος να τοποθετήσει όψεις ρητίνης;

Γιατί κάποιος να τοποθετήσει όψεις ρητίνης;

Φιδανάκη Κασσάνδρα Οδοντίατρος
Φιδανάκη Κασσάνδρα
Οδοντίατρος

Οι όψεις ρητίνης είναι πολύ λεπτά επιστρώματα ρητίνης κατασκευασμένα από σύνθετη ρητίνη στο χρώμα των δοντιών και καλύπτουν τα φυσικά δόντια ενός ανθρώπου. Οι όψεις ρητίνης είναι δυνατές και ανθεκτικές όσο το σμάλτο των δοντιών και έτσι προστατεύουν τα δόντια για πολλά χρόνια. Επίσης, βελτιώνουν το σχήμα και την εμφάνισή τους, ιδιαίτερα από σπασίματα, ρωγμές ή λεκέδες. Το όμορφο χαμόγελο μπορεί να μην αποτελεί επείγον θέμα υγείας, όμως για πολλούς ανθρώπους είναι σημαντικό για την ψυχολογική τους ευεξία και την αυτοπεποίθησή τους, καθώς το χαμόγελο είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει κάποιος επάνω μας.

Για τα άτομα που έχουν αραιωμένα, στραβά, σπασμένα ή λεκιασμένα δόντια στο μπροστινό μέρος της οδοντοστοιχίας τους, οι οδοντικές όψεις, τα καλύμματα δηλαδή που τοποθετούνται σαν κέλυφος πάνω στα δόντια, είναι μια εξαιρετική καλλυντική επιλογή απόκρυψης των οδοντικών ελαττωμάτων.

Στο άρθρο αυτό θα γνωρίσουμε τις όψεις ρητίνης, τις προϋποθέσεις τοποθέτησής τους, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους, τη διαδικασία τοποθέτησής τους, καθώς και τη διαδικασία αποθεραπείας.

Τι είναι οι όψεις ρητίνης;

Οι όψεις ρητίνης είναι ένας τύπος καλύμματος (που αναφέρεται και ως καπλαμάς) των δοντιών, που έχει ως βασικό στοιχείο κατασκευής του τη σύνθετη ρητίνη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για λεπτές μεμβράνες που μοιάζουν με κέλυφος, οι οποίες τοποθετούνται στο μπροστινό μέρος των δοντιών για να βελτιώσουν το χαμόγελο, καλύπτοντας τις ατέλειες της φυσικής οδοντοστοιχίας, δίνοντάς της το επιθυμητό σχήμα, χρώμα και μορφή. Η ρητίνη, που έχει το φυσικό χρώμα των δοντιών, αφού τοποθετηθεί πάνω στα δόντια, σμιλεύεται και ακολούθως γυαλίζεται. Η διαδικασία τοποθέτησης των όψεων ρητίνης ολοκληρώνεται σε ένα μόνο ραντεβού στον οδοντίατρο.

Οι οδοντικές όψεις φτιάχνονται και προσαρμόζονται έτσι ώστε να ταιριάζουν τέλεια στο σχήμα και το μέγεθος των δοντιών και ανεξαρτήτως από το υλικό κατασκευής τους, χρησιμοποιούνται μόνο στα μπροστινά δόντια. Για τα πίσω δόντια εξετάζονται άλλες επιλογές, όπως οι οδοντικές στεφάνες και τα οδοντικά εμφυτεύματα.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις τοποθέτησης όψεων ρητίνης;

Οι σύνθετες όψεις ρητίνης είναι μια εξαιρετική εναλλακτική επιλογή από τις πορσελάνινες όψεις. Πρόκειται για μια λιγότερο χρονοβόρα και ακριβή διαδικασία, η οποία είναι ελάχιστα επεμβατική, αλλά προσφέρει εξίσου ελκυστικό και λαμπερό χαμόγελο.

Οι όψεις από σύνθετη ρητίνη επιλέγονται κυρίως από άτομα που:

  • Έχουν σπασμένα ή στραβά δόντια
  • Έχουν αποχρωματισμένα δόντια
  • Έχουν κενά ανάμεσα στα δόντια τους
  • Δεν έχουν υγιή μπροστινά δόντια
  • Ψάχνουν πιο οικονομικές εναλλακτικές λύσεις για τις όψεις από πορσελάνη
  • Θέλουν άμεση τοποθέτηση των οδοντικών όψεων (εντός μιας ημέρας)
  • Θέλουν ένα πιο λαμπερό χαμόγελο για κάποια ειδική περίσταση
  • Θέλουν οδοντικές όψεις που να μπορούν να επισκευάζονται άμεσα σε περίπτωση που καταστραφούν
  • Επιθυμούν μια λιγότερο επεμβατική διαδικασία, για ένα πιο λευκό χαμόγελο

Γιατί κάποιος να τοποθετήσει όψεις ρητίνης;

Οι όψεις ρητίνης επιλέγονται από τους ανθρώπους για διάφορους λόγους, όπως αυτούς που αναφέραμε πιο πάνω. Συγκριτικά με τις όψεις πορσελάνης, οι όψεις ρητίνης έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, πριν την επιλογή τους.

Πλεονεκτήματα

  • Οι όψεις ρητίνης έχουν το λευκό χρώμα των δοντιών, οπότε καλύπτουν τις αισθητικές ανάγκες των χρηστών τους.
  • Οι όψεις ρητίνης εφαρμόζονται σε μια μόνο επίσκεψη, οπότε είναι πιο προσιτές και άμεσες, συγκριτικά με τις πορσελάνινες.
  • Συγκριτικά με τις όψεις από πορσελάνη, οι όψεις ρητίνης είναι περίπου δύο φορές πιο οικονομικές.
  • Οι όψεις ρητίνης είναι πιο εύκολο να διορθωθούν, εάν καταστραφούν.

Μειονεκτήματα 

  • Οι όψεις ρητίνης δεν είναι τόσο ανθεκτικές, όσο οι πορσελάνινες. Αυτό ωστόσο, δεν σημαίνει ότι χαλούν σε μικρό χρονικό διάστημα. Αντίθετα, εάν καθαρίζονται σωστά, μπορούν να διαρκέσουν από 7 έως και 10 χρόνια.
  • Οι όψεις ρητίνης λεκιάζουν εύκολα, οπότε οι άνθρωποι που τις επιλέγουν πρέπει να είναι προσεκτικοί με το τι τρώνε και το τι πίνουν. Συγκεκριμένα, πρέπει να αποφεύγουν τους καφέδες, το κόκκινο κρασί και το κάπνισμα.

Τι να περιμένει κάποιος από την τοποθέτηση όψεων ρητίνης;

Η τοποθέτηση όψεων ρητίνης είναι μια σχετικά ανώδυνη διαδικασία. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι ενδέχεται να νιώσουν κάποια ενόχληση, οπότε και ζητούν τη χρήση τοπικής αναισθησίας. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο ασθενής ενδέχεται να νιώθει μια μικρή ενόχληση, αλλά όχι πόνο, η οποία θα πρέπει να υποχωρεί πλήρως μετά το πέρας των δύο εβδομάδων. Οι όψεις ρητίνης είναι γενικά ανθεκτικές αν καθαρίζονται και συντηρούνται σωστά και σε περίπτωση που χαλάσουν μπορούν να επισκευαστούν άμεσα.

Ποια τα είδη όψεων ρητίνης;

Υπάρχουν δύο είδη όψεων ρητίνης, τα οποία παρέχουν παρόμοια οφέλη στους ανθρώπους που τις επιλέγουν.

Άμεσες σύνθετες όψεις ρητίνης

Οι άμεσες σύνθετες όψεις ρητίνης, κατασκευάζονται από ρητίνη, μέσα στο στόμα του ασθενή. Για την προετοιμασία τους από τον οδοντίατρο δεν απαιτείται πολύς χρόνος, ενώ η διαδικασία εφαρμογής τους είναι ελάχιστα επεμβατική.

Έμμεσες σύνθετες όψεις ρητίνης 

Οι έμμεσες σύνθετες όψεις ρητίνης, είναι επίσης κατασκευασμένες από ρητίνη. Η κυριότερη διαφορά τους με τις άμεσες όψεις ρητίνης αφορά τη διαδικασία εφαρμογής τους και όχι το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες. Συγκεκριμένα, οι έμμεσες όψεις ρητίνης κατασκευάζονται σε εργαστηριακό περιβάλλον και ακολούθως τοποθετούνται πάνω στα δόντια του ασθενή. Οι έμμεσες όψεις ρητίνης είναι πιο ανθεκτικές στις εκδορές και τείνουν να κοστίζουν περισσότερο από τις άμεσες όψεις ρητίνης.

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης όψεων ρητίνης;

Ο οδοντίατρος για να δημιουργήσει και να τοποθετήσει στη συνέχεια τις οδοντικές όψεις ρητίνης, ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα, τα οποία διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με το αν οι όψεις ρητίνης είναι άμεσες ή έμμεσες.

Καθαρισμός και προετοιμασία δοντιών

Αρχικά, ο οδοντίατρος καθαρίζει και προετοιμάζει τα δόντια για την εφαρμογή των όψεων ρητίνης. Για να βοηθήσει το υλικό να κολλήσει στα δόντια, αφαιρεί ένα λεπτό στρώμα από το σμάλτο.

Άμεσες όψεις ρητίνης 

Αφού αφαιρεθεί το λεπτό στρώμα του σμάλτου, ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί κόλλα και τοποθετεί τις όψεις ρητίνης από πάνω. Με τη βοήθεια μιας συσκευής που εκπέμπει φως, σκληραίνει το υλικό και στη συνέχεια το σμιλεύει και το γυαλίζει. Σημειώνεται ότι το χρώμα της ρητίνης μπορεί να επιλεγεί από τον ασθενή, ώστε οι όψεις να φαίνονται όσο πιο φυσικές γίνεται. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε ένα μόνο ραντεβού.

Έμμεσες όψεις ρητίνης

Ο οδοντίατρος προετοιμάζει τα δόντια και σε αυτή την περίπτωση, αφαιρώντας ένα λεπτό στρώμα σμάλτου. Ακολούθως, δημιουργεί ένα καλούπι των δοντιών του ασθενή, το οποίο χρησιμοποιεί για να φτιάξει σωστά τις όψεις ρητίνης σε εργαστηριακό περιβάλλον. Μέχρι να ολοκληρωθεί η προετοιμασία των ημιμόνιμων όψεων, ο οδοντίατρος τοποθετεί προσωρινές οδοντικές όψεις στα δόντια του ασθενή. Αφού ολοκληρωθούν οι κανονικές όψεις ρητίνης, σε ένα δεύτερο ραντεβού, ο οδοντίατρος αφαιρεί τις προσωρινές και με τη βοήθεια κόλλας στερεώνει τις κανονικές στα δόντια του ασθενή, τις σμιλεύει και τις γυαλίζει, κάνοντάς τις να φαίνονται όσο πιο φυσικές γίνεται.

Πόσο κοστίζουν οι όψεις σύνθετης ρητίνης;

Οι όψεις ρητίνης, όπως και πολλές άλλες οδοντιατρικές παρεμβάσεις, δεν έχουν σταθερή τιμή. Η τιμή ποικίλλει και διαμορφώνεται ανάλογα με τα οδοντικά προβλήματα που ο οδοντίατρος καλείται να καλύψει. Σε γενικές γραμμές, οι όψεις ρητίνης είναι πιο οικονομικές από άλλες όψεις που είναι κατασκευασμένες από άλλα υλικά, όπως η πορσελάνη. Ταυτόχρονα, και το κόστος της διαδικασίας τοποθέτησής τους είναι μικρότερο, διότι δεν πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία. 

Ποια είναι η διαδικασία αποθεραπείας;

Μετά την τοποθέτηση των σύνθετων όψεων ρητίνης, ο ασθενής θα πρέπει να επισκέπτεται τον οδοντίατρό του κάθε 6 μήνες για συντήρηση. Ο χρόνος της αποθεραπείας κυμαίνεται από μια έως δύο εβδομάδες. Μετά το πέρας των δύο εβδομάδων, ο ασθενής δεν πρέπει να νιώθει καμία ενόχληση. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να επικοινωνεί με τον οδοντίατρό του.

Συνοπτικά, οι όψεις ρητίνης είναι μια ημιμόνιμη επιλογή βελτίωσης των μικρών ατελειών των δοντιών, που επηρεάζουν την αισθητική και την εμφάνιση των ανθρώπων. Έχουν διάρκεια ζωής από 7 έως και 10 χρόνια και πρόκειται για μία από τις πιο οικονομικές και εύκολες επιλογές σε οδοντικές όψεις, κάτι που ωστόσο δεν συνεπάγεται σημαντικά μειωμένη ανθεκτικότητα. Αν δεν σας αρέσει το χαμόγελό σας, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας, ο οποίος θα σας προτείνει την καλύτερη για εσάς επιλογή, λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές σας ανάγκες.

Φιδανάκη Κασσάνδρα Οδοντίατρος
Η Φιδανάκη Κασσάνδρα είναι Οδοντίατρος με ιδιωτικό ιατρείο στην Παλλήνη. Είναι πτυχιούχος Οδοντιατρικής Σχολής του Carol Davila University of Medicine and Pharmacy της Ρουμανίας και μετεκπαιδεύτηκε στην Αισθητική Οδοντιατρική στο King's College του Λονδίνου. Στη συνέχεια, εργάστηκε σε οδοντιατρικές κλινικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εξειδικεύετ