Λεύκανση δοντιών Λεύκανση δοντιών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Λεύκανση δοντιών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ψυχαράκη Ευαγγελία Οδοντίατρος
Ψυχαράκη Ευαγγελία
Οδοντίατρος

Η επιθυμία για ένα πιο φωτεινό, λευκό χαμόγελο έχει οδηγήσει σε αύξηση του ενδιαφέροντος του κοινού για να κάνει λεύκανση των δοντιών. Ο αποχρωματισμός των δοντιών μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης τροφίμων και ποτών, του καπνίσματος και της γήρανσης. Οι θεραπείες λεύκανσης δοντιών έχουν σχεδιαστεί για την αφαίρεση των λεκέδων και την αποκατάσταση μιας πιο φωτεινής εμφάνισης των δοντιών. Με μια σειρά διαθέσιμων επιλογών, η λεύκανση δοντιών έχει γίνει η πιο συνηθισμένη αισθητική οδοντιατρική διαδικασία. 

Γιατί αλλάζει το χρώμα των δοντιών;

Το χρώμα των δοντιών μπορεί να αλλάξει λόγω διαφόρων παραγόντων. Ορισμένοι από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τον αποχρωματισμό των δοντιών περιλαμβάνουν:

  • Τρόφιμα και ποτά: Η κατανάλωση τροφίμων και ποτών που είναι γνωστό ότι λεκιάζουν τα δόντια, όπως ο καφές, το τσάι, το κόκκινο κρασί και τα μούρα με σκούρο χρώμα, μπορεί να οδηγήσει σε αποχρωματισμό με την πάροδο του χρόνου.
  • Χρήση καπνού: Το κάπνισμα ή η χρήση άλλων προϊόντων καπνού μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα των δοντιών.
  • Ηλικία: Καθώς μεγαλώνουμε, το σμάλτο στα δόντια μας γίνεται φυσικά πιο λεπτό και πιο διαφανές, επιτρέποντας στην κιτρινωπή οδοντίνη που βρίσκεται από κάτω να διαφαίνεται.
  • Γενετική: Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με φυσικά πιο σκούρα ή κιτρινωπά δόντια λόγω γενετικής.
  • Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, όπως η τετρακυκλίνη, μπορεί να προκαλέσουν αποχρωματισμό των δοντιών όταν λαμβάνονται κατά την παιδική ηλικία.
  • Οδοντικό τραύμα: Τα δόντια μπορεί να σκουρύνουν ή να αποχρωματιστούν.
  • Ενδοδοντική θεραπεία: Ένα απονευρωμένο δόντι δύναται σε βάθος χρόνου να αποχρωματιστεί.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όλοι οι τύποι αποχρωματισμού των δοντιών με λεύκανση δοντιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, άλλες οδοντιατρικές διαδικασίες, όπως οι όψεις ρητίνης ή πορσελάνης, ή οι στεφάνες, μπορεί να είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της εμφάνισης των αποχρωματισμένων δοντιών.

Τι είναι η λεύκανση δοντιών;

Η λεύκανση δοντιών είναι μια αισθητική οδοντιατρική διαδικασία που βοηθάει στην αλλαγή του χρωματικού τόνου των δοντιών, ώστε να τα κάνει να φαίνονται πιο φωτεινά και λευκά. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι λεύκανσης των δοντιών, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών στο ιατρείο που εκτελούνται από οδοντιάτρους και των θεραπειών στο σπίτι  με τη χρήση προϊόντων που προμηθεύονται από τον οδοντίατρο και χρησιμοποιούν με δική του καθοδήγηση.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι λεύκανσης δοντιών περιλαμβάνουν τη χρήση υπεροξειδίου του υδρογόνου ή υπεροξειδίου του καρβαμιδίου, τα οποία εφαρμόζονται απευθείας στα δόντια σε μορφή gel ή υγρού. Αυτές οι ουσίες διασπούν τους χημικούς δεσμούς μεταξύ των μορίων που προκαλούν τον αποχρωματισμό, επιτρέποντας στα δόντια να φαίνονται πιο λευκά.

Η λεύκανση των δοντιών είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιώσετε την εμφάνιση του χαμόγελού σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν μπορούν να αφαιρεθούν όλοι οι λεκέδες με τη λεύκανση των δοντιών. Για παράδειγμα, οι λεκέδες που προκαλούνται από φάρμακα ή υποκείμενες οδοντιατρικές παθήσεις μπορεί να απαιτούν εναλλακτικές θεραπείες. Είναι επίσης σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες που σας παρέχει ο οδοντίατρός σας ή ο κατασκευαστής του προϊόντος λεύκανσης δοντιών για να αποφύγετε πιθανές παρενέργειες, όπως ευαισθησία των δοντιών ή ερεθισμό των ούλων (λεύκανση δοντιών παρενέργειες).

Πότε χρειάζεται λεύκανση δοντιών;

Η λεύκανση των δοντιών γίνεται συνήθως για αισθητικούς λόγους, για να βελτιωθεί η εμφάνιση των δοντιών κάνοντάς τα πιο φωτεινά και λευκά. Η λεύκανση των δοντιών μπορεί να συνιστάται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Κιτρίνισμα ή αποχρωματισμός λόγω ηλικίας: Η λεύκανση των δοντιών μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση μιας πιο νεανικής εμφάνισης.
  • Λεκέδες από φαγητό ή ποτό: Η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων και ποτών, όπως αυτά που αναφέραμε παραπάνω, μπορεί να προκαλέσουν λεκέδες στα δόντια, οι οποίοι μπορούν να βελτιωθούν με τη λεύκανση των δοντιών.
  • Λεκέδες από τον καπνό: Το κάπνισμα ή η χρήση άλλων προϊόντων καπνού μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα των δοντιών και η λεύκανση των δοντιών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτού του αποχρωματισμού (λεύκανση και κάπνισμα).
  • Ειδικές περιστάσεις: Η λεύκανση των δοντιών είναι μια δημοφιλής αισθητική διαδικασία για ειδικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι ή συνεντεύξεις για εργασία, όπου είναι επιθυμητό ένα λαμπερό και γεμάτο αυτοπεποίθηση χαμόγελο.

Όλες οι απορίες σας για τη λεύκανση δοντιών

Είναι ασφαλής η λεύκανση δοντιών;

Η λεύκανση των δοντιών θεωρείται γενικά ασφαλής όταν γίνεται σωστά από έναν οδοντίατρο ή με τη χρήση ενός εγκεκριμένου από τον FDA προϊόντος χωρίς ιατρική συνταγή. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν ευαισθησία στα δόντια ή ερεθισμό των ούλων κατά τη διάρκεια ή μετά τη θεραπεία. Τόσο η ευαισθησία όσο και ο  ερεθισμός υποχωρούν λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Πόσο διαρκεί η λεύκανση δοντιών;

Τα αποτελέσματα της λεύκανσης των δοντιών μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με παράγοντες όπως η διατροφή, η στοματική υγιεινή και η χρήση καπνού. Συνήθως, τα αποτελέσματα της λεύκανσης των δοντιών μπορούν να διαρκέσουν από αρκετούς μήνες έως μερικά χρόνια, αλλά μπορεί να χρειαστούν θεραπείες επανάληψης για να διατηρηθεί το επιθυμητό επίπεδο λευκότητας.

Πόσο λευκά μπορούν να γίνουν τα δόντια με τη λεύκανση;

Ο βαθμός λευκότητας που μπορεί να επιτευχθεί με τη λεύκανση των δοντιών εξαρτάται από τη σοβαρότητα του αποχρωματισμού και τη μέθοδο που χρησιμοποιείται. Γενικά, τα δόντια μπορούν να αλλάξουν αρκετούς τόνους με τη λεύκανση δοντιών, αλλά είναι σημαντικό να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες.

Μπορεί η λεύκανση των δοντιών να βλάψει τα δόντια;

Όταν γίνεται σωστά, η λεύκανση των δοντιών δεν είναι πιθανό να προκαλέσει βλάβη στα δόντια. Ωστόσο, η υπερβολική ή κακή χρήση των προϊόντων λεύκανσης μπορεί να οδηγήσει σε ευαισθησία των δοντιών, ερεθισμό των ούλων και βλάβη του σμάλτου ή των ριζών των  δοντιών.

Πόσο συχνά μπορείτε να κάνετε λεύκανση στα δόντια σας;

Η συχνότητα της λεύκανσης των δοντιών εξαρτάται από το άτομο και τη μέθοδο που χρησιμοποιείται. Γενικά συνιστάται να περιμένετε τουλάχιστον 1 χρόνο μεταξύ των θεραπειών λεύκανσης δοντιών για να αποφύγετε την πρόκληση βλάβης στα δόντια ή τα ούλα. Είναι επίσης σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες που παρέχονται από τον  οδοντίατρό σας ή τον κατασκευαστή του προϊόντος λεύκανσης.

Μπορούν να λευκανθούν όλα τα δόντια; Η λεύκανση των δοντιών λειτουργεί;

Η λεύκανση των δοντιών είναι γενικά αποτελεσματική για τα φυσικά δόντια, αλλά ενδέχεται να μην είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους αποχρωματισμού των δοντιών. Για παράδειγμα, τα δόντια που έχουν υποστεί επεξεργασία με ορισμένους τύπους οδοντιατρικών αποκαταστάσεων, όπως οδοντοστοιχίες ή όψεις, ενδέχεται να μην ανταποκρίνονται στη λεύκανση. Επιπλέον, δόντια που έχουν αποχρωματιστεί λόγω υποκείμενων οδοντιατρικών προβλημάτων, όπως τερηδόνα ή θεραπεία ριζικών σωλήνων, ενδέχεται να απαιτούν εναλλακτικές θεραπείες. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο για να διαπιστώσετε αν η λεύκανση των δοντιών είναι κατάλληλη για εσάς.

Πόσο διαρκεί η διαδιακασία για τη λεύκανση δοντιών;

Θεραπεία λεύκανσης δοντιών

Ο χρόνος που απαιτείται για τη λεύκανση των δοντιών σας εξαρτάται από τη μέθοδο που χρησιμοποιείται. Οι διαδικασίες λεύκανσης δοντιών στο ιατρείο διαρκούν συνήθως περίπου 60 έως 90 λεπτά, ενώ οι θεραπείες στο σπίτι μπορούν να διαρκέσουν από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες.

Οι διαδικασίες λεύκανσης δοντιών στο ιατρείο γίνονται συνήθως από έναν οδοντίατρο που χρησιμοποιεί ένα λευκαντικό τζελ υψηλής συγκέντρωσης και ένα ειδικό φως ή λέιζερ για την ενεργοποίηση του τζελ (τζελ λεύκανσης δοντιών). Η διαδικασία περιλαμβάνει συνήθως αρκετές εφαρμογές του τζελ, με κάθε εφαρμογή να διαρκεί περίπου 15 έως 20 λεπτά. Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και 90 λεπτά, ανάλογα με τη σοβαρότητα του αποχρωματισμού.

Οι θεραπείες λεύκανσης δοντιών στο σπίτι μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση λευκαντικών ταινιών, δισκαριων ή τζελ (λεύκανση δοντιών στο σπίτι). Αυτές οι θεραπείες εφαρμόζονται συνήθως για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε μέρα για μια περίοδο από αρκετές ημέρες έως μερικές εβδομάδες. Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τις θεραπείες στο σπίτι εξαρτάται από τη μέθοδο που χρησιμοποιείται και τη σοβαρότητα του αποχρωματισμού.

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες που παρέχονται από τον οδοντίατρό σας ή τον κατασκευαστή του προϊόντος λεύκανσης για να εξασφαλίσετε εξαιρετικά αποτελέσματα. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η λεύκανση των δοντιών μπορεί να μην παράγει άμεσα αποτελέσματα και μπορεί να απαιτούνται πολλαπλές εφαρμογές για να επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο λευκότητας.

Μπορεί το τζελ λεύκανσης δοντιών να χρησιμοποιηθεί στα ευαίσθητα δόντια σας;

Εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ευαισθησίας των δοντιών σας και τον τύπο του τζελ λεύκανσης δοντιών που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε. Ορισμένα τζελ λεύκανσης δοντιών περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις υπεροξειδίου του υδρογόνου ή άλλων χημικών ουσιών που μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία ή ερεθισμό των δοντιών, ειδικά σε όσους έχουν προϋπάρχουσα ευαισθησία στα δόντια.

Εάν έχετε ευαίσθητα δόντια, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προϊόν λεύκανσης δοντιών. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα τζελ χαμηλότερης συγκέντρωσης ή έναν διαφορετικό τύπο προϊόντος λεύκανσης που είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει ευαισθησία. Μπορεί επίσης να σας συστήσει τη χρήση μιας οδοντόκρεμας απευαισθητοποίησης ή άλλων προϊόντων που θα βοηθήσουν στη μείωση της ευαισθησίας των δοντιών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λεύκανση των δοντιών μπορεί να μη συνιστάται σε άτομα με ευαίσθητα δόντια, καθώς μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να αξιολογήσει τη συγκεκριμένη κατάσταση και να σας συστήσει την καλύτερη πορεία δράσης που θα σας βοηθήσει να επιτύχετε το επιθυμητό επίπεδο λευκότητας χωρίς να  προκληθεί περαιτέρω ευαισθησία ή βλάβη των δοντιών.

Ορισμένες από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη λεύκανση των δοντιών μπορεί να ερεθίσουν τα ούλα και να προκαλέσουν ευαισθησία στα δόντια. Είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθείτε πάντοτε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος.

Πονάει η θεραπεία της λεύκανσης των δοντιών;

Οι θεραπείες λεύκανσης δοντιών μπορεί να προκαλέσουν κάποιο επίπεδο δυσφορίας ή ευαισθησίας, αλλά συνήθως δεν προκαλούν σημαντικό πόνο. Το επίπεδο δυσφορίας ή ευαισθησίας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται και τα επίπεδα ευαισθησίας του ατόμου.

Εάν αισθανθείτε σημαντικό πόνο ή δυσφορία κατά τη διάρκεια ή μετά από μια θεραπεία λεύκανσης δοντιών, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε αμέσως με τον οδοντίατρό σας. Αυτός μπορεί να αξιολογήσει την κατάστασή σας και να σας συστήσει τρόπους ανακούφισης από τον πόνο ή την ενόχληση. Είναι επίσης σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες που παρέχονται από τον οδοντίατρό σας ή τον κατασκευαστή του προϊόντος λεύκανσης για να διασφαλίσετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Πώς μπορείτε να κάνετε τα αποτελέσματα της λεύκανσης των δοντιών να διαρκέσουν περισσότερο;

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τα αποτελέσματα της θεραπείας λεύκανσης των δοντιών σας να διαρκέσουν περισσότερο:

  • Καλή στοματική υγιεινή: Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και χρησιμοποιείτε καθημερινά οδοντικό νήμα για να απομακρύνετε την πλάκα και να αποτρέψετε τη δημιουργία νέων λεκέδων στα δόντια σας.
  • Αποφύγετε τις τροφές και τα ποτά που προκαλούν λεκέδες: Περιορίστε την κατανάλωση καφέ, τσαγιού, κόκκινου κρασιού και άλλων τροφίμων και ποτών που μπορούν να λεκιάσουν τα δόντια σας.
  • Χρησιμοποιήστε καλαμάκι: Εάν καταναλώνετε ποτά που προκαλούν λεκέδες, χρησιμοποιήστε καλαμάκι για να ελαχιστοποιήσετε την επαφή με τα δόντια σας
  • Σταματήστε το κάπνισμα: Η χρήση καπνού μπορεί να προκαλέσει σημαντικό αποχρωματισμό των δοντιών, οπότε η διακοπή του καπνίσματος ή της χρήσης  άλλων προϊόντων καπνού μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας λεύκανσης των δοντιών σας.
  • Επαναλάβετε τη θεραπεία ανάλογα με τις ανάγκες: Με την πάροδο του χρόνου, τα δόντια σας μπορεί να αποχρωματιστούν ξανά. Οι θεραπείες ανανέωσης μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας λεύκανσης των δοντιών σας.
  • Επισκεφθείτε τακτικά τον οδοντίατρό σας: Οι τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις και ο καθαρισμός μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας των δοντιών σας και στην αποφυγή δημιουργίας νέων λεκέδων.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να βοηθήσετε στην παράταση της διάρκειας ζωής της θεραπείας λεύκανσης των δοντιών σας και να διατηρήσετε τα δόντια σας λαμπερά και υγιή.

Η αποφυγή ουσιών όπως ο καφές και το κρασί που είναι γνωστό ότι αποχρωματίζουν τα δόντια σας μπορεί επίσης να είναι ευεργετική. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε ένα σετ λεύκανσης στο σπίτι ή να μιλήσετε με τον οδοντίατρό σας για συνεδρίες λεύκανσης στο ιατρείο, εάν ο αποχρωματισμός είναι πιο εμφανής.

Όποια επιλογή κι αν κάνετε, δεν θα πρέπει να νιώθετε αμήχανα για το χαμόγελό σας. Η υγεία και η λειτουργικότητα των δοντιών σας είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία. Παρόλο που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα λευκά δόντια ενισχύουν την αυτοπεποίθηση, είναι κρίσιμο να μειώσουμε το στίγμα που συνδέεται με την τεράστια, φυσική ποικιλία των χαμόγελων.

Ψυχαράκη Ευαγγελία Οδοντίατρος
Η Ψυχαράκη Ευαγγελία είναι Οδοντίατρος με ιδιωτικό οδοντιατρείο στους Αμπελόκηπους. Πτυχιούχος της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Plovdiv της Φιλιππούπολης και κάτοχος Master Στοματολογίας. Εκπαιδεύτηκε στο Γναθοχειρουργικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών "Ιπποκράτειο" και στο Νοσοκομείο Δερματικών και Αφροδίσιων Νόσων "Ανδρέας Συγ