Οδοντικά εμφυτεύματα Eμφυτεύματα δοντιών: Τι είναι, διαδικασία και τιμές

Eμφυτεύματα δοντιών: Τι είναι, διαδικασία και τιμές

Σκλαβενίτη Μυρτώ Οδοντίατρος
Σκλαβενίτη Μυρτώ
Οδοντίατρος

Πολλοί άνθρωποι χάνουν τα δόντια τους κάθε χρόνο, παρά τις εξελίξεις στην οδοντιατρική θεραπεία, συχνότερα ως αποτέλεσμα τερηδόνας, περιοδοντικής νόσου ή τραύματος. Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες και οι γέφυρες ήταν οι μόνες διαθέσιμες θεραπείες για πολλά χρόνια για τα άτομα που είχαν χάσει τα δόντια τους. Ωστόσο, τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι πλέον άμεσα διαθέσιμα.

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι τεχνητές ρίζες δοντιών που τοποθετούνται στο οστό της γνάθου για να αντικαταστήσουν τα χαμένα δόντια. Κατασκευάζονται από τιτάνιο, το οποίο είναι ένα βιοϋλικό - φιλικό προς τον οργανισμό. Τα οδοντικά εμφυτεύματα παρέχουν μια ισχυρή βάση για δόντια αντικατάστασης που έχουν σχεδιαστεί για να μοιάζουν, να γίνονται αισθητά και να λειτουργούν όπως τα φυσικά δόντια.

Η διαδικασία λήψης οδοντικού εμφυτεύματος περιλαμβάνει διάφορα βήματα. Αρχικά, ο οδοντίατρος θα αξιολογήσει το οδοντιατρικό και ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, θα πραγματοποιήσει μια ολοκληρωμένη εξέταση και θα γίνουν ακτινογραφίες και άλλες εξετάσεις για να καθορίσει το καλύτερο σχέδιο θεραπείας. Στη συνέχεια, το οδοντικό εμφύτευμα τοποθετείται χειρουργικά στη γνάθο, όπου θα ενσωματωθεί με το οστό σε διάστημα αρκετών μηνών - απαιτούνται να παρέλθουν περίπου 3 μήνες. Μόλις το εμφύτευμα ενσωματωθεί πλήρως, μια οδοντική στεφάνη τοποθετείται στο εμφύτευμα για να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του δοντιού.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μια δημοφιλής και αποτελεσματική επιλογή για την αντικατάσταση χαμένων δοντιών, καθώς προσφέρουν αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλους τύπους οδοντικών αποκαταστάσεων. Είναι σχεδιασμένα ώστε να είναι ανθεκτικά, μακράς διάρκειας και εύκολα στη φροντίδα. Ωστόσο, δεν είναι όλοι υποψήφιοι για να τοποθετήσουν οδοντικά εμφυτεύματα, καθώς απαιτούν ορισμένη ποσότητα υγιούς οστού στη γνάθο και καλή γενική στοματική υγεία.

Ο οδοντίατρος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι η σωστή επιλογή για εσάς.

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να τοποθετούνται οδοντικά εμφυτεύματα;

Εμφυτεύματα δοντιών πλεονεκτήματα

Ακολουθούν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να συνιστώνται οδοντικά εμφυτεύματα:

  • Χαμένα δόντια: Τα οδοντικά εμφυτεύματα συνιστώνται συχνά για την αντικατάσταση των χαμένων δοντιών. Παρέχουν μια σταθερή βάση για μια στεφάνη, γέφυρα ή οδοντοστοιχία και μπορούν να αποτρέψουν την απώλεια οστού και τη μετατόπιση των παρακείμενων δοντιών που μπορεί να συμβεί όταν λείπει ένα δόντι.
  • Φθαρμένα ή κατεστραμμένα δόντια: Τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση δοντιών που είναι πολύ φθαρμένα ή κατεστραμμένα για να αποκατασταθούν με σφράγισμα, στεφάνη ή άλλη οδοντιατρική θεραπεία.
  • Βελτιωμένη λειτουργία και άνεση: Μπορούν να είναι πιο άνετα από τις παραδοσιακές οδοντοστοιχίες, οι οποίες μπορεί να γλιστρήσουν ή να μετατοπιστούν στο στόμα.
  • Βελτιωμένη εμφάνιση: Τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση του χαμόγελου σας αντικαθιστώντας τα δόντια που λείπουν και συμπληρώνοντας τα κενά μεταξύ των δοντιών.
  • Απώλεια οστού: Τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της περαιτέρω απώλειας οστού στη γνάθο που μπορεί να συμβεί μετά την απώλεια ενός δοντιού.
  • Στήριξη για οδοντοστοιχίες: Τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη μιας οδοντοστοιχίας, παρέχοντας πιο σταθερή και ασφαλή εφαρμογή και βελτιώνοντας την ικανότητα μάσησης και ομιλίας.

Τι πρέπει να προσέξετε πριν προσθέσετε οδοντικά εμφυτεύματα;

Πριν εξετάσετε το ενδεχόμενο τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να γνωρίζετε και να συζητήσετε με τον οδοντίατρό σας. Ακολουθούν ορισμένα θέματα που πρέπει να προσέξετε:

  • Καλή στοματική υγεία
    Θα πρέπει να έχετε υγιή δόντια και ούλα προτού τοποθετήσετε οδοντικά εμφυτεύματα. Εάν έχετε κάποια ενεργή ασθένεια των ούλων ή τερηδόνα, τα προβλήματα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν από την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

  • Επαρκής οστική στήριξη
    Τα οδοντικά εμφυτεύματα απαιτούν μια ορισμένη ποσότητα (ύψος & πάχος) οστού στη γνάθο για να παρέχουν μια σταθερή βάση. Εάν έχετε χάσει οστό στην περιοχή όπου θα τοποθετηθεί το εμφύτευμα, μπορεί να χρειαστείτε οστικό μόσχευμα για την αποκατάσταση του οστού.

  • Γενική υγεία
    Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι γενικά ασφαλή και αποτελεσματικά, αλλά αποτελούν χειρουργική επέμβαση και απαιτούν κάποιο επίπεδο επούλωσης. Θα πρέπει να έχετε καλή γενική υγεία και να είστε σε θέση να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση χωρίς σημαντικούς κινδύνους.

  • Κάπνισμα και χρήση καπνού
    Το κάπνισμα και η χρήση καπνού μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αποτυχίας των εμφυτευμάτων, καθώς μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία επούλωσης και να αυξήσουν τον κίνδυνο λοιμώξεων.

  • Δέσμευση στη στοματική υγιεινή
    Η καλή στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη για την επιτυχία των οδοντικών εμφυτευμάτων. Θα πρέπει να δεσμευτείτε για βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις για να διασφαλίσετε την υγεία των εμφυτευμάτων και των γύρω δοντιών και ούλων.

  • Κόστος
    Τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορεί να είναι πιο ακριβά από άλλες επιλογές αντικατάστασης δοντιών, όπως οι οδοντοστοιχίες ή οι γέφυρες. Θα πρέπει να συζητήσετε το κόστος της διαδικασίας πριν αποφασίσετε αν τα εμφυτεύματα είναι κατάλληλα για εσάς.

Είναι σημαντικό να συνεργαστείτε στενά με τον οδοντίατρό σας για να καθορίσετε αν τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι η καλύτερη επιλογή για τις ανάγκες και τους στόχους της στοματικής σας υγείας.

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων; 

Εμφυτεύματα δοντιών πώς γίνεται

Η διαδικασία τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων περιλαμβάνει συνήθως διάφορα στάδια, μεταξύ των οποίων:

  • Εξέταση: Ο οδοντίατρος σας θα εξετάσει το στόμα, τα δόντια και τη γνάθο σας και ενδέχεται να λάβει ακτινογραφίες για να διαπιστώσει εάν είστε υποψήφιος για οδοντικά εμφυτεύματα.
  • Σχεδιασμός της θεραπείας: Ο οδοντίατρος σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να δημιουργήσει ένα σχέδιο θεραπείας που θα περιγράφει τον αριθμό των εμφυτευμάτων που απαιτούνται, τη θέση τοποθέτησης και τον τύπο της αποκατάστασης (όπως μια στεφάνη ή μια γέφυρα) που θα χρησιμοποιηθεί.
  • Προετοιμασία: Πριν από την τοποθέτηση του εμφυτεύματος, θα αφαιρεθούν τυχόν εναπομείναντα δόντια στην περιοχή και θα προετοιμαστεί ο ιστός των ούλων και το οστό για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ένα οστικό μόσχευμα, εάν αυτό δεν είναι αρκετά παχύ ή πυκνό. 
  • Τοποθέτηση εμφυτεύματος: Το οδοντικό εμφύτευμα θα τοποθετηθεί χειρουργικά στο οστό της γνάθου και ο ιστός των ούλων θα κλείσει με ράμματα. Το εμφύτευμα θα χρειαστεί χρόνο για να ενωθεί με το οστό, μια διαδικασία που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση, η οποία συνήθως διαρκεί αρκετούς μήνες.
  • Τοποθέτηση του στηρίγματος: Μόλις το εμφύτευμα συγχωνευτεί με το οστό, θα τοποθετηθεί στο εμφύτευμα ένας μικρός σύνδεσμος που ονομάζεται στήριγμα. Αυτό θα χρησιμεύσει ως σημείο προσκόλλησης για το δόντι ή τα δόντια αντικατάστασης.
  • Τοποθέτηση αποκατάστασης: Τέλος, μια οδοντική στεφάνη, μια γέφυρα ή μια οδοντοστοιχία θα προσαρτηθεί στο στήριγμα, ολοκληρώνοντας την αποκατάσταση.

Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, θα σας χορηγηθεί τοπική αναισθησία για να μουδιάσει η περιοχή και να διασφαλιστεί η άνεση και αναλγησία σας. Ανάλογα με την πολυπλοκότητα της περίπτωσης, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί γενική αναισθησία.

Μετά την επέμβαση τοποθέτησης εμφυτευμάτων, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια ειδική δίαιτα και οδηγίες φροντίδας για να διασφαλίσετε τη σωστή επούλωση και τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του εμφυτεύματος. Ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος και καθαρισμός είναι επίσης σημαντικός για τη διατήρηση της υγείας του εμφυτεύματος και των γύρω δοντιών και ούλων.

Ποιες είναι οι τιμές για την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων; 

Το κόστος των οδοντικών εμφυτευμάτων μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως ο αριθμός των εμφυτευμάτων που απαιτούνται, η θέση τοποθέτησης του εμφυτεύματος, ο τύπος της αποκατάστασης που χρησιμοποιείται και η πολυπλοκότητα της περίπτωσης.

Το πρόσθετο κόστος μπορεί να περιλαμβάνει το κόστος των απεικονιστικών εξετάσεων, των προπαρασκευαστικών διαδικασιών, όπως τα οστικά μοσχεύματα, και το κόστος της αποκατάστασης (όπως μια στεφάνη ή μια γέφυρα) που θα συνδεθεί με το εμφύτευμα.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ενώ τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορεί να είναι ακριβότερα από άλλες επιλογές αντικατάστασης δοντιών, όπως οι οδοντοστοιχίες ή οι γέφυρες, προσφέρουν αρκετά πλεονεκτήματα, όπως μεγαλύτερη σταθερότητα, ανθεκτικότητα και πιο φυσική εμφάνιση. 

Απορίες που μπορεί να προκύψουν για τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Πόσο διαρκεί η διαδικασία εμφύτευσης;

Η διαδικασία για την εμφύτευση δοντιών διαρκεί συνήθως αρκετούς μήνες (περίπου 3 μήνες), καθώς το εμφύτευμα πρέπει να συγχωνευτεί με το κόκκαλο της γνάθου μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση. Η ακριβής διάρκεια της διαδικασίας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως ο αριθμός των εμφυτευμάτων που τοποθετούνται και η πολυπλοκότητα της περίπτωσης.

Είναι η διαδικασία εμφύτευσης επώδυνη;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βιώνουν καθόλου πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εμφύτευσης, καθώς χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία για να μουδιάσει η περιοχή. Μετά τη διαδικασία, μπορεί να νιώσετε κάποια δυσφορία ή οίδημα, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν με παυσίπονα και κρύες κομπρέσες.

Πόσο διαρκούν τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν σχεδιαστεί για να αποτελούν μια μακροπρόθεσμη λύση για την απώλεια δοντιών και, με την κατάλληλη φροντίδα, μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή. Ωστόσο, η διάρκεια ζωής του εμφυτεύματος μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως η στοματική υγιεινή, το κάπνισμα και η γενική υγεία.

Πώς να φροντίσετε τα οδοντικά σας εμφυτεύματα;

Η σωστή στοματική υγιεινή, συμπεριλαμβανομένου του τακτικού βουρτσίσματος, της χρήσης οδοντικού νήματος και της τακτικής παρακολούθησης και των οδοντιατρικών ελέγχων, είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία των οδοντικών εμφυτευμάτων. Ο οδοντίατρος σας μπορεί επίσης να σας συστήσει ειδικές τεχνικές ή εργαλεία καθαρισμού για να διατηρήσετε το εμφύτευμα και τα γύρω δόντια και ούλα καθαρά και υγιή.

Ποια οφέλη μπορούν να προσφέρουν τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα δύο σύνολα δοντιών που έχουν οι άνθρωποι είναι τα παιδικά δόντια (νεογιλά) και τα δόντια των ενηλίκων/μόνιμα δόντια. Τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν πλέον να χρησιμεύσουν ως το τρίτο σετ σταθερών δοντιών όταν ένα ή περισσότερα μόνιμα δόντια χάνονται ως αποτέλεσμα νόσου των ούλων ή τερηδόνας. Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μια μόνιμη λύση που μπορεί να βελτιώσει την εμφάνισή σας, να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή σας και να σας επιτρέψει να απολαμβάνετε τις τροφές που θέλετε και να κάνετε έναν δραστήριο τρόπο ζωής χωρίς να ανησυχείτε για τα δόντια σας. Καθώς αποτελούνται από τιτάνιο, τα οδοντικά εμφυτεύματα δεν θα αναπτύξουν ποτέ οδοντική φθορά.

Ποιες αρνητικές πτυχές των οδοντικών εμφυτευμάτων υπάρχουν;

Παρόμοια με κάθε μικρή χειρουργική επέμβαση στο στόμα, υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης, φλεγμονής και πόνου (εμφυτεύματα δοντιών πόνος). Ωστόσο, ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει πώς να διαχειριστείτε αυτές τις παρενέργειες για τη δική σας περίπτωση (εμφυτεύματα δοντιών παρενέργειες). Επίσης για ορισμένους ανθρώπους, η προετοιμασία του στόματός τους για οδοντικά εμφυτεύματα απαιτεί πρόσθετες θεραπείες. Μπορεί να χρειαστούν θεραπείες μεταμόσχευσης οστού και ούλων, εάν δεν υπάρχει αρκετό προσβάσιμο οστό για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

Τα εμφυτεύματα μπορούν να προσφέρουν μακροπρόθεσμα οφέλη και έχουν υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Όποιος σκέφτεται να τοποθετήσει οδοντικά εμφυτεύματα θα πρέπει να συμβουλευτεί τον οδοντίατρό του για να δει αν είναι κατάλληλα για τον ίδιο. 

Σκλαβενίτη Μυρτώ Οδοντίατρος
Η Σκλαβενίτη Μυρτώ είναι Χειρουργός Οδοντίατρος με ιδιωτικό οδοντιατρείο στη Δάφνη. Είναι πτυχιούχος της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος του Master Of Science στη Διαγνωστική και Ακτινολογία Στόματος της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετεκπαιδεύτηκε στην Αισθητική Οδοντιατρική στο UCL Eastman Dental Instit