Στεφανιαία νόσος Στεφανιαία νόσος: Συμπτώματα, αίτια και θεραπεία

Στεφανιαία νόσος: Συμπτώματα, αίτια και θεραπεία

Κατσουράκης Δημήτριος Καρδιολόγος
Κατσουράκης Δημήτριος
Καρδιολόγος

Η στεφανιαία νόσος προκαλεί διαταραχή της ροής του αίματος στις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά. Η στεφανιαία νόσος είναι η πιο κοινή μορφή καρδιακής νόσου και προσβάλλει περίπου 16,5 εκατομμύρια Αμερικανούς ηλικίας άνω των 20 ετών. Είναι επίσης η κύρια αιτία θανάτου, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπολογίζεται ότι κάθε 36 δευτερόλεπτα, κάποιος στις Ηνωμένες Πολιτείες παθαίνει καρδιακή προσβολή. Μια καρδιακή προσβολή μπορεί να προέλθει από ανεξέλεγκτη στεφανιαία νόσο.

Τι είναι η στεφανιαία νόσος;

Η στεφανιαία νόσος είναι μια σύνθετη και πολυπαραγοντική νόσος που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η συσσώρευση λιπαρών εναποθέσεων ή πλάκας στα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της νόσου. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η πλάκα μπορεί να σκληρύνει και να στενέψει τις αρτηρίες, οδηγώντας σε μειωμένη παροχή αίματος στον καρδιακό μυ. Εάν η πλάκα σπάσει, μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό θρόμβου αίματος που μπορεί να εμποδίσει εντελώς τη ροή του αίματος, με αποτέλεσμα να προκληθεί καρδιακή προσβολή. Αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, καθώς ευθύνεται για πάνω από 7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Συχνά αναπτύσσεται επί πολλά χρόνια και μπορεί να είναι ασυμπτωματική μέχρι να εμφανιστεί καρδιακή προσβολή.

Οι παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο περιλαμβάνουν υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, κάπνισμα, διαβήτη, παχυσαρκία, καθιστική ζωή και οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου. Ο έλεγχος αυτών των παραγόντων κινδύνου μέσω τροποποιήσεων του τρόπου ζωής, όπως η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η διακοπή του καπνίσματος, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην επιβράδυνση της εξέλιξης της στεφανιαίας νόσου.

Ποια τα αίτια της στεφανιαίας νόσου;

Η στεφανιαία νόσος προκύπτει από την αλληλεπίδραση γενετικών, περιβαλλοντικών παραγόντων και παραγόντων του τρόπου ζωής. Αν και δεν υπάρχει ενιαία αιτία της στεφανιαίας νόσου, έχουν εντοπιστεί διάφοροι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και την εξέλιξη αυτής, όπως:

  • Υπέρταση (ή υψηλή αρτηριακή πίεση), ένας από τους πρωταρχικούς παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει το τοίχωμα των αρτηριών, διευκολύνοντας τη συσσώρευση πλάκας και μειώνοντας τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου.
  • Δυσλιπιδαιμία ή τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και άλλων λιπιδίων στο αίμα, άλλος ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Η χοληστερόλη είναι ένας τύπος λίπους που μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αρτηριών, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη πλάκας. Η LDL, ή "κακή" χοληστερόλη, είναι ιδιαίτερα επιβλαβής επειδή μπορεί να προάγει τη συσσώρευση πλάκας. Αντίθετα, η HDL, ή "καλή" χοληστερόλη, βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας χοληστερόλης από τις αρτηρίες.
  • Κάπνισμα, τόσο του τσιγάρου όσο και του ηλεκτρονικού. Η χρήση καπνού μπορεί να βλάψει τον βλεννογόνο των αρτηριών, διευκολύνοντας τη συσσώρευση πλάκας. Μπορεί επίσης να μειώσει την ποσότητα του οξυγόνου που φτάνει στην καρδιά, αυξάνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο.
  • Διαβήτης, ένας ακόμα παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου. Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου, λόγω της βλάβης που μπορεί να προκαλέσουν τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα στην επένδυση των αρτηριών. Επιπλέον, τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να έχουν και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία.
  • Παχυσαρκία, η οποία αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Το υπερβολικό σωματικό λίπος, ιδίως γύρω από τη μέση, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη υπέρτασης, δυσλιπιδαιμίας και διαβήτη, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο.
  • Καθιστική ζωή και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Η τακτική άσκηση μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης, επιπέδων χοληστερόλης και σωματικού βάρους, τα οποία είναι σημαντικά για την πρόληψή της.
  • Η γενετική παίζει επίσης ρόλο στην ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να κληρονομήσουν γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης. Επιπλέον, το οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου αποτελεί παράγοντα κινδύνου, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει μια γενετική συνιστώσα σε αυτή τη νόσο.

Ποια τα συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου;

Όταν η καρδιά σας δεν λαμβάνει αρκετό αρτηριακό αίμα, μπορεί να εμφανίσετε διάφορα συμπτώματα. Η στηθάγχη (δυσφορία στο στήθος) είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της στεφανιαίας νόσου. Μερικοί άνθρωποι περιγράφουν αυτή την ενόχληση ως εξής:

  • πόνο στο στήθος
  • βάρος στο στήθος
  • σφίξιμο
  • κάψιμο
  • πίεση

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να θεωρηθούν λανθασμένα ως καούρα ή δυσπεψία. Άλλα συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου περιλαμβάνουν:

  • πόνο στα χέρια ή στους ώμους
  • δύσπνοια
  • εφίδρωση
  • ζάλη

Μπορεί να εμφανίσετε περισσότερα συμπτώματα όταν η ροή του αίματος είναι πιο περιορισμένη. Εάν μια απόφραξη διακόψει εντελώς ή σχεδόν εντελώς τη ροή του αίματος, ο καρδιακός σας μυς θα αρχίσει να πεθαίνει εάν δεν αποκατασταθεί. Πρόκειται για καρδιακή προσβολή. Μην αγνοείτε κανένα από αυτά τα συμπτώματα, ειδικά αν είναι βασανιστικά ή διαρκούν περισσότερο από πέντε λεπτά. Η άμεση ιατρική περίθαλψη είναι απαραίτητη.

Οι γυναίκες μπορεί επίσης να εμφανίσουν τα παραπάνω συμπτώματα, αλλά είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν:

  • ναυτία
  • έμετο
  • πόνο στην πλάτη
  • πόνο στο σαγόνι
  • δύσπνοια χωρίς να αισθάνονται πόνο στο στήθος

Ωστόσο, οι άνδρες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου από ό,τι οι γυναίκες.

Λόγω της μειωμένης ροής του αίματος, η καρδιά σας μπορεί επίσης:

  • να αποδυναμωθεί
  • να αναπτύξει μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς (αρρυθμία) 
  • να αποτύχει να αντλήσει όσο αίμα χρειάζεται το σώμα σας

Ο γιατρός σας θα εντοπίσει αυτές τις καρδιακές ανωμαλίες κατά τη διάγνωση.

Πώς γίνεται η διάγνωση της στεφανιαίας νόσου;

Η διάγνωση της στεφανιαίας νόσου μπορεί να γίνει μέσω ενός συνδυασμού ιατρικού ιστορικού, φυσικής εξέτασης και διαγνωστικών εξετάσεων. Ακολουθούν ορισμένες από τις συνήθεις εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου:

  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ): Αυτή η εξέταση μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και μπορεί να ανιχνεύσει ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό ή σημάδια προηγούμενης καρδιακής προσβολής.
  • Δοκιμασία κόπωσης: Αυτή η εξέταση αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο η καρδιά αποδίδει κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας. Μια δοκιμασία κόπωσης μπορεί να γίνει με περπάτημα σε διάδρομο ή με χρήση στατικού ποδηλάτου, ενώ είναι συνδεδεμένη σε μηχάνημα ΗΚΓ. Μια δοκιμασία κόπωσης μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό αποφράξεων στις στεφανιαίες αρτηρίες που μπορεί να μην είναι ορατές σε κατάσταση ηρεμίας.
  • Ηχοκαρδιογράφημα: Αυτή η εξέταση χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για την παραγωγή εικόνων της καρδιάς και μπορεί να αξιολογήσει το μέγεθος και τη λειτουργία της καρδιάς, καθώς και να ανιχνεύσει τυχόν ανωμαλίες.
  • Καρδιακός καθετηριασμός: Πρόκειται για μια επεμβατική εξέταση που περιλαμβάνει τη διοχέτευση ενός λεπτού σωλήνα μέσω μιας αρτηρίας στη βουβωνική χώρα ή στον καρπό για να φθάσει στις στεφανιαίες αρτηρίες. Μέσω του σωλήνα εγχέεται χρωστική ουσία αντίθεσης και λαμβάνονται ακτίνες Χ για να αξιολογηθεί η ροή του αίματος μέσω των αρτηριών και να εντοπιστούν τυχόν αποφράξεις.
  • Στεφανιαία αγγειογραφία: Πρόκειται για μια άλλη επεμβατική εξέταση που περιλαμβάνει τη διοχέτευση ενός καθετήρα μέσω μιας αρτηρίας στη βουβωνική χώρα ή στον καρπό για να φθάσει στις στεφανιαίες αρτηρίες. Μέσω του καθετήρα εγχέεται χρωστική αντίθεσης για την απεικόνιση των στεφανιαίων αρτηριών και τον εντοπισμό τυχόν αποφράξεων.
  • Αξονική αγγειογραφία: Πρόκειται για μια μη επεμβατική εξέταση που χρησιμοποιεί ένα ειδικό μηχάνημα ακτίνων Χ για την παραγωγή λεπτομερών εικόνων της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό αποφράξεων στις στεφανιαίες αρτηρίες χωρίς την ανάγκη επεμβατικών διαδικασιών.

Ποιες είναι οι θεραπείες της στεφανιαίας νόσου;

Είναι σημαντικό να μειώσετε ή να ελέγξετε τους παράγοντες κινδύνου και να αναζητήσετε θεραπεία για να μειώσετε την πιθανότητα καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, εάν διαγνωστείτε με στεφανιαία νόσο. Η θεραπεία εξαρτάται επίσης από την τρέχουσα κατάσταση της υγείας σας, τους παράγοντες κινδύνου και τη συνολική σας ευεξία.


Ο καρδιολόγος σας μπορεί να συνταγογραφήσει φαρμακευτική θεραπεία για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης ή της υψηλής αρτηριακής πίεσης ή μπορεί να λάβετε φάρμακα για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, εάν έχετε διαβήτη. Η φαρμακευτική αγωγή είναι η πιο κοινή θεραπεία για τη στεφανιαία νόσο. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Για παράδειγμα:

  • Διακοπή καπνίσματος
  • Μείωση ή διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ
  • Τακτική σωματική δραστηριότητα
  • Διατήρηση βάρους σε υγειές επίπεδο
  • Υγιεινή διατροφή (με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και πρόσθετη ζάχαρη)

Εάν η κατάστασή σας δεν βελτιωθεί με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη φαρμακευτική αγωγή, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια διαδικασία για την αύξηση της ροής του αίματος στην καρδιά σας. Αυτές οι διαδικασίες μπορεί να είναι: 

  • Αγγειοπλαστική με μπαλονάκι: για να διευρυνθούν οι φραγμένες αρτηρίες και να συμπιεστεί η συσσώρευση πλάκας, συνήθως πραγματοποιείται με την τοποθέτηση ενός στεντ που βοηθά να παραμείνει η αρτηρία ανοιχτή μετά τη διαδικασία.
  • Χειρουργική επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίων αρτηριών: για την αποκατάσταση της ροής του αίματος προς την καρδιά σε χειρουργική επέμβαση ανοικτού θώρακα
  • Ενισχυμένη εξωτερική αντιπαλμική θεραπεία: για την τόνωση του σχηματισμού νέων μικρών αιμοφόρων αγγείων για τη φυσική παράκαμψη φραγμένων αρτηριών σε μια μη επεμβατική διαδικασία.

Ποια είναι η πρόληψη της στεφανιαίας νόσου;

Μερικές αλλαγές στην καθημερινή σας ρουτίνα θα μπορούσαν να προστατεύσουν τις αρτηρίες σας και να αποτρέψουν τη στεφανιαία νόσο. Ακολουθούν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να σας βοηθήσουν:

Τρώτε μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή
Ορισμένες τροφές προστατεύουν την καρδιά σας, ενώ άλλες συμβάλλουν στο σχηματισμό αθηρωματικών πλακών. Τρώτε περισσότερες προστατευτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχη πρωτεΐνη, ψάρια, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο. Περιορίστε ή αποφύγετε τα γλυκά, τα τηγανητά, τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά. Μην τρώτε περισσότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι την ημέρα. Το πολύ νάτριο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση.

Γίνετε πιο δραστήριοι
Η αερόβια άσκηση ενισχύει τον καρδιακό μυ. Επίσης, περιορίζει το λίπος, μειώνει την αρτηριακή πίεση και αυξάνει τα προστατευτικά επίπεδα χοληστερόλης HDL. Η απώλεια βάρους από τη γυμναστική μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης σας. Προσπαθήστε να κάνετε 150 λεπτά την εβδομάδα αερόβια άσκηση μέτριας έντασης. Ή, κάντε 75 λεπτά αερόβιας άσκησης υψηλής έντασης την εβδομάδα. Εάν είστε νέοι στην άσκηση, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλής για εσάς.

Χάστε βάρος
Το υπερβολικό βάρος επιβαρύνει επιπλέον την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας. Η απώλεια μόλις 5 έως 10% του σωματικού σας βάρους θα σας βοηθήσει να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση και την LDL χοληστερόλη. Θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Εάν δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος και θέλετε βοήθεια, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε διατροφολόγο ή διαιτολόγο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή στο τηλέφωνο για να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε την πρόοδό σας και να έχετε κίνητρο. 

Σταματήστε το κάπνισμα
Οι χιλιάδες χημικές ουσίες που απελευθερώνονται σε κάθε ρουφηξιά καπνού στενεύουν τις αρτηρίες σας και βλάπτουν την καρδιά σας. Αν καπνίζετε τσιγάρα, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, διακόπτοντας το κάπνισμα. Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη, αλλά ο γιατρός σας έχει μια ποικιλία μεθόδων για να σας βοηθήσει. Εμπιστευτείτε τον! Τα φάρμακα, η συμβουλευτική και τα προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την επιθυμία σας για κάπνισμα. Επίσης, μη διστάσετε να αναζητήσετε ειδικό υποστήριξης ή συμβουλευτικής, εάν είστε αποφασισμένος-η να διακόψετε το κάπνισμα. Η εξάρτηση και ο εθισμός στη νικοτίνη, ειδικά τον πρώτο καιρό, θα είναι μεγάλος και η βοήθεια ενός ειδικού είναι σημαντική για την ψυχολογία σας και την αποφασιστικότητά σας.

Μειώστε την αρτηριακή πίεση
Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη του αίματος που κινείται ενάντια στα τοιχώματα των αρτηριών καθώς η καρδιά χτυπάει. Όσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή σας πίεση, τόσο μεγαλύτερη δύναμη ασκείται ενάντια σε αυτά τα τοιχώματα. Με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες και να τις κάνει πιο πιθανό να αναπτύξουν αθηροσκλήρωση. Μια φυσιολογική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι γύρω στο 120. Ρωτήστε το γιατρό σας ποιοι πρέπει να είναι οι αριθμοί σας με βάση την ηλικία και την υγεία σας. Εάν βρίσκεστε εκτός των ορίων, συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να καταρτίσετε ένα σχέδιο για τη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης.

Περιορίστε το αλκοόλ
Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με το δείπνο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της HDL χοληστερόλης, αλλά το πολύ αλκοόλ μπορεί να είναι επικίνδυνο για την καρδιά. Σε υπερβολική ποσότητα, το αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση, την παχυσαρκία και την καρδιακή ανεπάρκεια. Πίνετε με μέτρο - ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και ένα έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες. Φυσικά, ρωτήστε το γιατρό σας αν είναι ασφαλές και μπορείτε να μην πίνετε στο ελάχιστο αλκοόλ.

Διατηρήστε το σάκχαρο στο αίμα υπό έλεγχο
Η στεφανιαία νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου σε άτομα με διαβήτη. Οι δύο παθήσεις μοιράζονται πολλούς από τους ίδιους παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της υψηλής LDL χοληστερόλης και της παχυσαρκίας. Το ανεξέλεγκτα υψηλό σάκχαρο στο αίμα βλάπτει τις αρτηρίες. Με την πάροδο του χρόνου, η βλάβη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο. Λόγω του τρόπου με τον οποίο ο διαβήτης επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα άτομα με διαβήτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο από ό,τι τα άτομα χωρίς διαβήτη. Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, διαχειριστείτε την υψηλή αρτηριακή πίεση, την παχυσαρκία και την υψηλή χοληστερόλη με αλλαγές στον τρόπο ζωής και φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας υπό καλό έλεγχο.

Μειώστε το στρες
Κάποιο άγχος είναι αναπόφευκτο σε αυτόν τον ταχέως εξελισσόμενο κόσμο, αλλά αν αγχώνεστε μέρα με τη μέρα, αυτό μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση και να βλάψει τα τοιχώματα των αρτηριών σας. Για να καταπολεμήσετε το στρες στην καθημερινότητά σας, επιλέξτε μια τεχνική χαλάρωσης που σας ταιριάζει και κάντε την συχνά. Μπορείτε να διαλογιστείτε, να κάνετε γιόγκα, να κάνετε ψυχοθεραπεία ή να ακούτε μουσική ενώ περπατάτε.

Εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν είναι αρκετές για να προστατεύσουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα ή περισσότερα φάρμακα.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου λειτουργούν μειώνοντας τη χοληστερόλη, αποτρέποντας τους θρόμβους αίματος και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.

  • Φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη

Η υπερβολική ποσότητα LDL χοληστερόλης στο αίμα σας μπορεί να επιταχύνει τον σχηματισμό κολλώδους πλάκας. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της LDL χοληστερόλης σας και στην αύξηση της HDL χοληστερόλης σας.

  • Φάρμακα που προλαμβάνουν την εμφάνιση θρόμβων

Η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες σας καθιστά πιο πιθανό το σχηματισμό θρόμβων αίματος. Ένας θρόμβος μπορεί να εμποδίσει μερικώς ή ολικώς τη ροή του αίματος προς την καρδιά σας.

  • Φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Αυτά τα φάρμακα μειώνουν την αρτηριακή πίεση για να μειώσουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Έχετε αρκετές επιλογές σε αυτή την κατηγορία.

Συμπερασματικά, η στεφανιαία νόσος είναι μια συχνή πάθηση κατά την οποία συσσωρεύεται πλάκα στο εσωτερικό των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα πλούσιο σε οξυγόνο τον καρδιακό μυ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στένωση των αρτηριών, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς την καρδιά και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, κάπνισμα, διαβήτη, παχυσαρκία και οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου. Αν και η στεφανιαία νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής και φαρμακευτική αγωγή, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή κόπωση. Οι θεραπευτικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, και διαδικασίες όπως η αγγειοπλαστική ή η χειρουργική επέμβαση παράκαμψης για τη βελτίωση της ροής του αίματος προς την καρδιά. Η πρόληψη της στεφανιαίας νόσου είναι ζωτικής σημασίας και οι επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η τακτική άσκηση, η διατήρηση υγιούς βάρους και η αποφυγή του καπνίσματος, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της πάθησης. Είναι επίσης σημαντικό να διαχειρίζεστε τυχόν υποκείμενες καταστάσεις υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή ο διαβήτης. 

Κατσουράκης Δημήτριος Καρδιολόγος
Ο Κατσουράκης Δημήτριος είναι ειδικός Καρδιολόγος με ιδιωτικό ιατρείο στην Ηλιούπολη. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Novisad της Σερβίας και ειδικεύτηκε στην Παθολογία στο Γενικό Νοσοκομείο του Ystad, στην Σουηδία. Άσκησε την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και στο Κέντρο Υγείας Αρχάγγελου. Στη συνέχ