Δίαιτα Dukan Γιατί να επιλέξετε τη δίαιτα Dukan;

Γιατί να επιλέξετε τη δίαιτα Dukan;

Παπαλαζάρου Κάρολος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Παπαλαζάρου Κάρολος
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η δίαιτα Dukan, μια επαναστατική προσέγγιση για την απώλεια και τη διατήρηση του βάρους, έχει αποκτήσει σημαντική δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. To πρόγραμμα διατροφής προσφέρει μια δομημένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη στρατηγική για να χάσετε τα περιττά κιλά και να επιτύχετε βιώσιμα αποτελέσματα. Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στις αρχές, τις φάσεις και τα πιθανά οφέλη της δίαιτας Dukan, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να ξεκινήσετε ένα επιτυχημένο ταξίδι απώλειας βάρους που θέτει ως προτεραιότητα τόσο την υγεία όσο και τη μακροπρόθεσμη επιτυχία. 

Τι είναι η δίαιτα Dukan;

Η δίαιτα Dukan είναι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες που δημιουργήθηκε από τον Γάλλο διατροφολόγο Dr. Pierre Dukan. Έχει σχεδιαστεί για να προάγει την απώλεια βάρους και έχει αποκτήσει δημοτικότητα για τη συσχέτισή της με τα γρήγορα αρχικά αποτελέσματα. Η δίαιτα χωρίζεται σε τέσσερις διακριτές φάσεις και δίνει έμφαση στην κατανάλωση άπαχων πρωτεϊνών, ενώ περιορίζει τους υδατάνθρακες και τα λίπη.

Ποιες είναι οι τέσσερις φάσεις της δίαιτας Dukan;

Η δίαιτα Dukan χωρίζεται σε τέσσερις διακριτές φάσεις, καθεμία από τις οποίες έχει συγκεκριμένες οδηγίες και στόχους. Αυτές οι φάσεις έχουν σχεδιαστεί για να προωθήσουν την απώλεια βάρους, να σταθεροποιήσουν το επιτευχθέν βάρος και να καθιερώσουν μακροπρόθεσμες υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Ακολουθούν οι τέσσερις φάσεις της δίαιτας Dukan:

Φάση επίθεσης: Αυτή είναι η αρχική φάση της δίαιτας και συνήθως διαρκεί 2 - 6 ημέρες, ανάλογα με τους ατομικούς στόχους. Ενδεικτικά η διάρκεια αυτής της φάσης μπορεί να υπολογιστεί ως εξής:

  • Για 1 έως 5 κιλά η διάρκεια είναι ίση με 2 ημέρες
  • Για 6 έως 15 κιλά η διάρκεια είναι 3 έως 5 ημέρες
  • Για περισσότερα από 20 κιλά η διάρκεια ισούται με έως και 6 ημέρες

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, ο διαιτώμενος καταναλώνει μόνο τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, όπως άπαχο κρέας (μοσχάρι, πουλερικά και ψάρι), αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά και τόφου. Οι υδατάνθρακες και τα λίπη απαγορεύονται.

Ο στόχος αυτής της φάσης είναι να ξεκινήσει η απώλεια βάρους με την πρόκληση μιας κατάστασης κέτωσης. Τα υποχρεωτικά βήματα της δίαιτας είναι:

  • Να πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα (σκέτο ή ανθρακούχο)
  • 1,5 κουταλιά της σούπας πίτουρο βρώμης την ημέρα (πασπαλισμένο στο γιαούρτι ή με τη μορφή τηγανίτας ή ενσωματωμένο σε μια συνταγή)
  • Περπατήστε με γρήγορο ρυθμό για 20 λεπτά την ημέρα

Φάση κρουαζιέρας: Μετά την ολοκλήρωση της φάσης επίθεσης, ο διαιτώμενος περνά στη φάση κρουαζιέρας, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ή και μήνες. Σε αυτή τη φάση, η δίαιτα εναλλάσσεται μεταξύ ημερών με καθαρή πρωτεΐνη και ημερών με πρωτεΐνη συν λαχανικά. Τις ημέρες πρωτεΐνης, το άτομο συνεχίζει να καταναλώνει άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως και στη φάση επίθεσης. Τις ημέρες με πρωτεΐνη συν λαχανικά, εισάγονται επιλεγμένα λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε άμυλο, όπως αυτά που αναφέρθηκαν προηγουμένως, για να παρέχουν φυτικές ίνες και πρόσθετα θρεπτικά συστατικά.

Φάση προ - συντήρησης: Η φάση παγίωσης είναι μια μεταβατική φάση που αποσκοπεί στην πρόληψη της επανάκτησης του βάρους. Επαναφέρει σταδιακά στη δίαιτα τα τρόφιμα που είχαν προηγουμένως περιοριστεί. Σε αυτή τη φάση, προστίθενται φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και ορισμένα τυριά. Ο διαιτώμενος έχει επίσης την ευελιξία να συμπεριλάβει δύο "γιορτινά" γεύματα την εβδομάδα, όπου μπορεί να επιδοθεί σε τρόφιμα που συνήθως δεν επιτρέπονται στη δίαιτα.

Φάση συντήρησης: Η φάση συντήρησης είναι η φάση μακροχρόνιας συντήρησης της δίαιτας Dukan. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι διατροφικοί περιορισμοί κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, αλλά ο διαιτώμενος ενθαρρύνεται να ακολουθήσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για τη διατήρηση του βάρους. Αυτές περιλαμβάνουν την κατανάλωση τριών κουταλιών της σούπας πίτουρο βρώμης καθημερινά, τη συνέχιση μιας ημέρας καθαρής πρωτεΐνης την εβδομάδα και την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών γενικά. Η τακτική σωματική δραστηριότητα τονίζεται επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης.

Τι τροφές μπορείτε να καταναλώνετε κατά τη δίαιτα Dukan;

Κατά τη διάρκεια της δίαιτας Dukan, τα επιτρεπόμενα τρόφιμα ποικίλλουν ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκεστε. Ακολουθεί μια ανάλυση των τροφίμων που μπορείτε να τρώτε κατά τη διάρκεια κάθε φάσης:

Φάση επίθεσης:

  • Λιπαρά κρέατα: Στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας χωρίς πέτσα, άπαχα κομμάτια βοδινού κρέατος (όπως φιλέτο ή ψαρονέφρι), άπαχο ζαμπόν και άπαχο μοσχαρίσιο κρέας
  • Ψάρια και θαλασσινά: Σολομός, πέστροφα, μπακαλιάρος, βακαλάος, γαρίδες, καβούρια, αστακός και άλλα
  • Αυγά: Επιτρέπονται τόσο τα ασπράδια όσο και τα ολόκληρα αυγά
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά: Γάλα χωρίς λιπαρά, γιαούρτι, τυρί cottage και quark (μαλακό λευκό τυρί)
  • Πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης: Τόφου και τέμπε
  • Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες: Όπως η στέβια ή η σουκραλόζη

Φάση κρουαζιέρας:

  • Όλα τα τρόφιμα που επιτρέπονται στη φάση επίθεσης
  • Μη αμυλούχα λαχανικά: Σπανάκι, μαρούλι, αγγούρια, μπρόκολο, ντομάτες, σπαράγγια, κολοκυθάκια και άλλα

Φάση προ - συντήρησης:

  • Όλες οι τροφές που επιτρέπονται στις φάσεις επίθεσης και κρουαζιέρας
  • Φρούτα: Μήλα, μούρα, πορτοκάλια, αχλάδια και άλλα φρούτα. Συνιστάται να ξεκινάτε με ένα φρούτο την ημέρα και να αυξάνετε σταδιακά την ποσότητα
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως: Πλιγούρι βρώμης, ψωμί ολικής άλεσης (περιορισμένη ποσότητα) και άλλα προϊόντα ολικής άλεσης
  • Ορισμένα τυριά: Τυριά χαμηλών ή μειωμένων λιπαρών, όπως η μοτσαρέλα ή το τυρί cottage
  • Αμυλούχες τροφές: Πατάτες, καλαμπόκι και όσπρια όπως φακές ή ρεβίθια (περιορισμένες ποσότητες)

Φάση συντήρησης:

  • Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι διατροφικοί περιορισμοί κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης. Ωστόσο, ενθαρρύνεται να ακολουθείτε υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να κάνετε ισορροπημένες επιλογές
  • Συνιστάται να συνεχίσετε να ενσωματώνετε στα γεύματά σας άπαχες πρωτεΐνες, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών

Τι τροφές πρέπει να αποφεύγετε κατά τη δίαιτα Dukan;

Κατά τη διάρκεια της δίαιτας Dukan, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται ή να περιορίζονται. Ακολουθούν οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια των διαφόρων φάσεων της δίαιτας:

Φάση επίθεσης:

  • Λιπαρά κρέατα: Αποφύγετε τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κομμάτια μοσχαριού, χοιρινού και αρνιού
  • Επεξεργασμένα κρέατα: Μείνετε μακριά από λουκάνικα, χοτ ντογκ και αλλαντικά, καθώς συχνά περιέχουν πρόσθετα λίπη και συντηρητικά
  • Λιπαρά ψάρια: Ενώ τα ψάρια γενικά επιτρέπονται, αποφύγετε τα λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί και οι σαρδέλες κατά τη φάση της επίθεσης
  • Έλαια και λίπη: Όλα τα είδη ελαίων, βουτύρου, μαργαρίνης και άλλων λιπών περιορίζονται κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης
  • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη: Τα γλυκά, η σοκολάτα, τα ζαχαρούχα επιδόρπια και τα ζαχαρούχα ποτά πρέπει να αποφεύγονται

Φάση κρουαζιέρας:

  • Αμυλούχα λαχανικά: Περιορίστε ή αποφύγετε τα αμυλούχα λαχανικά, όπως οι πατάτες, το καλαμπόκι και ο αρακάς
  • Φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη: Να είστε προσεκτικοί με τα φρούτα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως οι μπανάνες, τα σταφύλια και τα κεράσια. Είναι καλύτερο να τα καταναλώνετε με μέτρο
  • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες: Το ρύζι, τα ζυμαρικά, το ψωμί και άλλα εξευγενισμένα δημητριακά πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια των ημερών που χρησιμοποιούνται μόνο πρωτεΐνες
  • Προστιθέμενα σάκχαρα: Μείνετε μακριά από τρόφιμα και ποτά με πρόσθετα σάκχαρα, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών, των ζαχαρούχων χυμών και των επιδόρπιων

Φάση προ - συντήρησης:

  • Τηγανητά τρόφιμα: Περιορίστε ή αποφύγετε τα τηγανητά φαγητά, καθώς είναι συχνά πλούσια σε ανθυγιεινά λίπη
  • Σνακ με υψηλή επεξεργασία: Τα τσιπς, τα μπισκότα και άλλα επεξεργασμένα σνακ πρέπει να περιορίζονται ή να αποφεύγονται
  • Τυριά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά: Προτιμήστε επιλογές τυριών με χαμηλά ή μειωμένα λιπαρά αντί για τυριά με υψηλά λιπαρά, όπως το τσένταρ ή το ελβετικό τυρί
  • Ζαχαρούχες λιχουδιές: Ενώ επιτρέπονται περιστασιακά γεύματα "γιορτής", είναι σημαντικό να μετριάσετε την κατανάλωση επιδόρπιων και λιχουδιών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Φάση συντήρησης:

  • Παρόλο που δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι διατροφικοί περιορισμοί κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, συνιστάται να κάνετε υγιεινές επιλογές και να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος
  • Είναι σημαντικό να διατηρείτε μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή, εστιάζοντας σε άπαχες πρωτεΐνες, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος των μερίδων και το μέτρο είναι το κλειδί σε όλη τη διάρκεια της δίαιτας Dukan. Είναι σημαντικό να εστιάζετε σε άπαχες πρωτεΐνες, λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και υγιεινές επιλογές τροφίμων για να υποστηρίξετε τους στόχους σας για απώλεια βάρους. 

Η δίαιτα Dukan ισχυρίζεται ότι βοηθά τα άτομα να επιτύχουν μια βιώσιμη απώλεια βάρους προωθώντας την πρόσληψη υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, η οποία βοηθά στον έλεγχο της πείνας και στη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Εστιάζει επίσης στη σταδιακή εξέλιξη μέσω των φάσεων για την πρόληψη της επανάκτησης του βάρους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η περιοριστική φύση της δίαιτας μπορεί να οδηγήσει σε πιθανές διατροφικές ανισορροπίες και μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους.

Συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία διαιτολόγο πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα απώλειας βάρους για να διασφαλίσετε ότι αυτό ευθυγραμμίζεται με τις ατομικές ανάγκες και τις συνθήκες υγείας. Να θυμάστε, ότι η βιώσιμη απώλεια βάρους επιτυγχάνεται καλύτερα μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής, τακτικής σωματικής δραστηριότητας και μιας ολιστικής προσέγγισης της συνολικής ευεξίας.

Παπαλαζάρου Κάρολος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Ο Κάρολος Παπαλαζάρου είναι Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με ιδιωτικό ιατρείο στο Κολωνάκι. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Εν συνεχεία, παρακολούθησε προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που αφορούν τον Σακ