Λαρυγγίτιδα στα παιδιά: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία
Ο λάρυγγας είναι τμήμα της ανώτερης αναπνευστικής οδού (ανώτερος αεραγωγός) και αποτελεί συνέχεια του φάρυγγα. Περιλαμβάνει τις φωνητικές χορδές τις οποίες χρησιμοποιούμε για να μιλάμε και να τραγουδάμε. Όταν οι φωνητικές χορδές ερεθίζονται ή φλεγμαίνουν, διογκώνονται, γεγονός που παραμορφώνει τους ήχους που παράγουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η φωνή να ακούγεται βραχνή και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ακούγεται μετά βίας.
Τι είναι η λαρυγγίτιδα;
Η λαρυγγίτιδα ή πιο σωστά λαρυγγοτραχειϊτιδα ή croup είναι μια οξεία φλεγμονή στον λάρυγγα και προσβάλλει συχνότερα βρέφη και παιδιά από 6 μηνών έως 5 ετών. Συμβαίνει πιο συχνά κατά τους χειμερινούς μήνες και τα συμπτώματα τις περισσότερες φορές εμφανίζονται τη νύχτα. Η φλεγμονή και το οίδημα των φωνητικών χορδών μπορεί να κάνει το τμήμα αυτό τόσο στενό που να δυσκολεύει την εισπνοή.
Τι προκαλεί τη λαρυγγίτιδα στα παιδιά;
Η πιο συχνή αιτία είναι ιογενείς λοιμώξεις με πιο συχνό τον ιό της παραϊνφλουέντζας, αλλά και άλλους ιούς όπως της γρίπης, τον αδενοϊό και τον RSV. Υπάρχουν, όμως, και παιδιά που παρουσιάζουν οξεία λαρυγγίτιδα, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε λοίμωξη (οξεία σπασμωδική λαρυγγίτιδα). Πιθανές αιτίες για αυτή την κατάσταση είναι οι αλλεργίες, οι ερεθιστικοί παράγοντες, όπως ο καπνός και ψυχολογικοί παράγοντες.
Τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη λαρυγγίτιδα, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα αναπτύσσεται ακόμη και συχνά εκτίθενται σε ιούς και άλλους μολυσματικούς παράγοντες σε ομαδικά περιβάλλοντα, όπως ο παιδικός σταθμός ή το σχολείο. Επιπλέον, οι φωνητικές χορδές των παιδιών είναι μικρότερες και πιο ευαίσθητες από εκείνες των ενηλίκων, γεγονός που τις καθιστά πιο ευάλωτες σε βλάβες από μόλυνση ή υπερβολική χρήση.
Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας σε παιδιά μπορεί να υποδεικνύουν μια πιο σοβαρή υποκείμενη πάθηση, όπως η επιγλωττίτιδα ή η τραχειίτιδα που είναι μικροβιακής αιτιολογίας.
Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν το παιδί σας έχει δυσκολία στην αναπνοή, υψηλό πυρετό ή έναν έντονο πόνο στο λαιμό.
Ποια είναι τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας;
Τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα και την υποκείμενη αιτία της πάθησης. Ωστόσο, τα συνήθη συμπτώματα της λαρυγγίτιδας είναι:
- Βράγχος ή και απώλεια της φωνής (αφωνία)
- Πονόλαιμος ή δυσκολία στην κατάποση
- Ξηρός, παροξυσμικός υλακώδης βήχας (σαν "γάβγισμα")
- Εισπνευστικός σιγμός (σφύριγμα κατά την εισπνοή που ακούγεται πιο έντονα όταν το παιδί κλαίει)
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνυπάρχουν και άλλα σημεία λοίμωξης που συνήθως προηγούνται 1-2 ημέρες όπως ρινική συμφόρηση, ρινική καταρροή ή πυρετός.
Είναι μεταδοτική η λαρυγγίτιδα;
Η λαρυγγίτιδα είναι κολλητική, καθώς συχνότερα προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως όποιος έρθει σε επαφή θα νοσήσει και θα εκδηλώσει συμπτώματα λαρυγγίτιδας. Η μετάδοση της λαρυγγίτιδας γίνεται από άτομο σε άτομο μέσω στενής επαφής ή με το άγγιγμα επιφανειών που έχουν μολυνθεί από τον ιό.
Είναι σημαντικό να εφαρμόζετε καλή υγιεινή, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών και κάλυψη του στόματος και της μύτης όταν βήχετε ή φτερνίζεστε για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.
Πώς γίνεται η διάγνωση της λαρυγγίτιδας;
Η διάγνωση της λαρυγγίτιδας γίνεται με την κλινική εξέταση και τη λήψη του ιατρικού ιστορικού του παιδιού από τον γιατρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αν κρίνεται απαραίτητο, ο παιδίατρος μπορεί να ζητήσει από τον ασθενή πρόσθετες εξετάσεις, όπως:
- Παλμική οξυμετρία (δηλαδή μέτρηση του οξυγόνου του αίματος με αισθητήρα δακτύλου)
- Ακτινογραφία θώρακος – τραχήλου για την διαπίστωση του οιδήματος στο λάρυγγα και την τραχεία
- Αιματολογικές εξετάσεις σε αμφίβολες ή δύσκολες περιπτώσεις
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο παιδίατρος μπορεί να παραπέμψει τον ασθενή σε έναν ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ) για περαιτέρω αξιολόγηση και θεραπεία. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από μία εβδομάδα ή εάν υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή ή έντονος πόνος.
Ποια η θεραπεία της λαρυγγίτιδας;
Λαρυγγίτιδα σε παιδιά αντιμετώπιση
Το παιδί σας θα πρέπει να εξεταστεί από παιδίατρο για να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της πάθησης και ανάλογα με τα συμπτώματα να σας κατευθύνει αν μπορείτε να το κρατήσετε με υποστηρικτική αγωγή στο σπίτι ή χρειάζεται παραπομπή σε εφημερεύον Νοσοκομείο. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την ανακούφιση των συμπτωμάτων:
- Διατηρείστε την ψυχραιμία σας και προσπαθήστε να ηρεμήσετε το παιδί. Διατηρώντας το παιδί ήρεμο μειώνεται η αναπνευστική προσπάθεια και συνεπώς η ένταση των συμπτωμάτων. Κρατήστε το παιδί καθιστό, διαβάστε του μια ιστορία, θηλάστε το εάν αυτό το ηρεμεί.
- Βγάλτε το παιδί έξω από το σπίτι στον κρύο αέρα τυλιγμένο με μια κουβέρτα ή πηγαίνετε μια βόλτα με το αμάξι με ανοιχτό παράθυρο. Η έκθεση στον ψυχρό αέρα βοηθάει τα περισσότερα παιδιά και είναι ο λόγος που πολλά παιδιά βελτιώνονται μέχρι να φτάσουν στο νοσοκομείο.
- Ενυδατώστε το παιδί σας με άφθονα υγρά
- Η υγρασία βοηθάει. Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα ή ανοίξετε το ζεστό νερό στη μπανιέρα μέχρι να γεμίσει το μπάνιο με υδρατμούς και καθίστε μαζί με το παιδί σας εκεί για 15-20 λεπτά. Τα συμπτώματα θα βελτιωθούν γρήγορα.
- Αποφύγετε τους ερεθιστικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα μπροστά στο παιδί σας διότι θα επιδεινώσει την κατάσταση.
- Δώστε αντιπυρετικό εάν το παιδί έχει πυρετό. Μη δίνετε αντιβηχικά ή αντιβιοτικά, παρά μόνο κατόπιν οδηγίας του παιδίατρου.
- Κατάλληλη θεραπεία. Ο παιδίατρος όταν εξετάσει το παιδί θα αποφασίσει ποια είναι η καταλληλότερη θεραπεία αναλόγως της βαρύτητας των συμπτωμάτων. Μπορεί να σας χορηγήσει κορτιζόνη (δεξαμεθαζόνη) από το στόμα ή νεφελοποίηση με βουδεσονίδη ή αδρεναλίνη σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.
- https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=bu1297
- https://www.nhs.uk/conditions/laryngitis/