Ιός κοξάκι Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον ιό κοξάκι στα παιδιά

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον ιό κοξάκι στα παιδιά

Ευθυμίου Θεοδώρα Παιδίατρος
Ευθυμίου Θεοδώρα
Παιδίατρος

Ο ιός κοξάκι είναι ένα από τα τέσσερα είδη ιών, κοινώς γνωστοί ως εντεροϊοί. Αυτοί οι ιοί προκαλούν μεγάλη ποικιλία ασθενειών, ιδίως στα μικρά παιδιά. Οι λοιμώξεις είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Τι είναι ο ιός κοξάκι;

Ο ιός κοξάκι είναι ένας τύπος ιού που ανήκει στο γένος Enterovirus της οικογένειας Picornaviridae. Υπάρχουν δύο τύποι ιών κοξάκι, που χαρακτηρίζονται ως Α και Β, και μπορούν να προκαλέσουν ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, όπως η νόσος των χεριών, των ποδιών και του στόματος, η επιπεφυκίτιδα και η μυοκαρδίτιδα.

Οι ιοί κοξάκι μεταδίδονται μέσω της επαφής με αναπνευστικές εκκρίσεις, περιττώματα ή επιφάνειες που έχουν μολυνθεί με τον ιό.

Οι ιοί μπορούν να επιβιώσουν στις επιφάνειες για αρκετές ημέρες και μπορούν να μεταδοθούν μέσω στενής προσωπικής επαφής, όπως το άγγιγμα ή το φιλί ενός μολυσμένου ατόμου ή η κοινή χρήση σκευών, πετσετών ή παιχνιδιών.

Ιός κοξάκι και παιδιά

Αρχικό στάδιο κοξάκι παιδιά

Τα συμπτώματα των λοιμώξεων από τον ιό κοξάκι στα παιδιά μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονόλαιμο, πληγές στο στόμα, εξάνθημα και φουσκάλες στα χέρια και τα πόδια. Τα παιδιά μπορεί επίσης να παρουσιάσουν δυσκολία στην κατάποση, ευερεθιστότητα και μειωμένη όρεξη.

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών προσβάλλονται συχνότερα από τη νόσο των χεριών, των ποδιών και του στόματος, η οποία προκαλείται από τον ιό. Τα περισσότερα παιδιά με λοιμώξεις από τον ιό κοξάκι αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιός μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή φλεγμονή της καρδιάς. Τα βρέφη, τα μικρά παιδιά και τα παιδιά με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από λοιμώξεις από τον ιό.

Η θεραπεία για τις λοιμώξεις από τον ιό κοξάκι στα παιδιά συνήθως περιλαμβάνει τη διαχείριση των συμπτωμάτων, όπως ο πόνος και ο πυρετός, και τη διασφάλιση ότι το παιδί ξεκουράζεται και λαμβάνει άφθονα υγρά. Για την ανακούφιση από τον πόνο και τη μείωση του πυρετού μπορεί να χρησιμοποιηθούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο πριν δώσετε οποιαδήποτε φάρμακα στα παιδιά.

Προληπτικά μέτρα όπως το πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή στενής επαφής με μολυσμένα άτομα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης ή εξάπλωσης των ιών κοξάκι. Τα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι και να μην πηγαίνουν στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό μέχρι να μην μεταδίδουν πια τον ιό.

Ποια τα συμπτώματα του ιού κοξάκι;

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό κοξάκι μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού, την ηλικία και την υγεία του μολυσμένου ατόμου. Τα πιο συχνά είναι τα εξής:

  • Πυρετός
  • Πονόλαιμος
  • Πονοκέφαλος
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Κόπωση
  • Ναυτία και έμετος
  • Διάρροια
  • Κοιλιακό άλγος
  • Εξάνθημα
  • Πληγές που μοιάζουν με φουσκάλες στα χέρια, τα πόδια και το στόμα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι λοιμώξεις από τον ιό κοξάκι μπορεί να μην προκαλούν κανένα σύμπτωμα ή μόνο ήπια συμπτώματα που εύκολα συγχέονται με κρυολόγημα ή γρίπη.

Πώς μεταδίδεται ο ιός κοξάκι;

Κοξάκι πότε κολλάει

Ο ιός κοξάκι είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και μπορεί να μεταδοθεί μέσω της άμεσης επαφής με μολυσμένο άτομο ή με αντικείμενα που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Ο ιός μπορεί να υπάρχει στο σάλιο, στα κόπρανα και στις αναπνευστικές εκκρίσεις μολυσμένων ατόμων.

Ο ιός κοξάκι μπορεί να μεταδοθεί μέσω των παρακάτω:

  • Στενή προσωπική επαφή, όπως φιλί ή αγκαλιά με μολυσμένο άτομο

  • Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα, όπως παιχνίδια, σκεύη ή πόμολα

  • Επαφή με περιττώματα ή μολυσμένες επιφάνειες σε δημόσιες τουαλέτες ή χώρους αλλαγής πάνας

  • Επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις, όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται χωρίς κάποια προφύλαξη

Ο ιός μεταδίδεται συχνότερα μεταξύ μικρών παιδιών που πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς ή στα νηπιαγωγεία, όπου η στενή προσωπική επαφή, τα κοινά παιχνίδια και ο εξοπλισμός μπορούν να διευκολύνουν την εξάπλωση του. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ των μελών της οικογένειας και μέσω της επαφής με μολυσμένα άτομα σε δημόσιους χώρους.

Πώς μπορεί να προληφθεί ο ιός κοξάκι;

Υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού του κοξάκι:

  • Εφαρμόστε καλή υγιεινή
    Ειδικά μετά τη χρήση της τουαλέτας, την αλλαγή πάνας και πριν από το φαγητό ή την προετοιμασία του φαγητού. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να πλένουν συχνά τα χέρια τους και διδάξτε τους να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους όταν βήχουν ή φτερνίζονται.

  • Αποφύγετε τη στενή επαφή με μολυσμένα άτομα
    Εάν κάποιος στην οικογένεια σας έχει διαγνωστεί με τον ιό κοξάκι, είναι σημαντικό να αποφύγετε τη στενή προσωπική επαφή μέχρι να μην είναι πλέον μεταδοτικός.

  • Απολυμάνετε τις επιφάνειες και τα αντικείμενα
    Καθαρίστε και απολυμάνετε επιφάνειες και αντικείμενα που μπορεί να έχουν μολυνθεί από τον ιό, όπως παιχνίδια, πόμολα και πάγκους εργασίας.

  • Μείνετε στο σπίτι αν είστε άρρωστοι
    Εάν εμφανίζετε συμπτώματα του ιού κοξάκι, όπως πυρετό, πονόλαιμο ή εξάνθημα, μείνετε στο σπίτι για να αποφύγετε τη μετάδοση του ιού σε άλλους.

  • Εφαρμόστε την ασφάλεια των τροφίμων
    Βεβαιωθείτε ότι το φαγητό μαγειρεύεται σωστά και αποφύγετε την κοινή χρήση σκευών, ποτηριών ή άλλων αντικειμένων που μπορεί να έχουν μολυνθεί με σάλιο ή αναπνευστικές εκκρίσεις.

  • Να είστε προσεκτικοί σε δημόσιους χώρους
    Αποφύγετε να αγγίζετε επιφάνειες σε δημόσιους χώρους, όπως δημόσιες τουαλέτες, και χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών ή πλύνετε τα χέρια σας αφού αγγίξετε κοινά αντικείμενα, όπως καροτσάκια για ψώνια.

  • Εμβολιασμός
    Ο εμβολιασμός για άλλους ιούς, όπως η γρίπη, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου συν-μολύνσεων και επιπλοκών.

Λαμβάνοντας αυτά τα προληπτικά μέτρα, μπορείτε να συμβάλλετε στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης ή εξάπλωσης του ιού κοξάκι.

Ποια η αντιμετώπιση του ιού κοξάκι;

Κοξάκι πόσες μέρες διαρκεί

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον ιό κοξάκι και οι περισσότερες περιπτώσεις της λοίμωξης υποχωρούν από μόνες τους μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες. Η θεραπεία επικεντρώνεται γενικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη των επιπλοκών.

Οι ακόλουθες θεραπείες μπορεί να συνιστώνται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ιού του κοξάκι:

  • Αναλγητικά: Τα παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς συνταγή, όπως η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πυρετό, τον πονοκέφαλο και τους μυϊκούς πόνους
  • Ξεκούραση: Η άφθονη ξεκούραση και η αποφυγή έντονης δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τη λοίμωξη και να αποτρέψει επιπλοκές
  • Ενυδάτωση: Η κατανάλωση άφθονων υγρών, όπως νερό, χυμός ή ροφήματα με ηλεκτρολύτες, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αφυδάτωσης και στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού
  • Τοπικές θεραπείες: Οι τοπικές αλοιφές ή κρέμες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσφορία που σχετίζεται με τα δερματικά εξανθήματα ή τις φουσκάλες
  • Αντιικά φάρμακα: Σε σοβαρές περιπτώσεις λοίμωξης από τον ιό κοξάκι, μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιιικά φάρμακα για να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων και την πρόληψη επιπλοκών
Ευθυμίου Θεοδώρα Παιδίατρος
Η Ευθυμίου Θεοδώρα είναι Παιδίατρος με ιδιωτικό ιατρείο στο Χαλάνδρι. Είναι πτυχιούχος Ιατρικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε την ειδικότητά της στην Β' Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία", κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε εξειδίκευση σε τμήματα όπως το Παιδοκαρδιολογικό, Παιδοαλλε